Hlavní obsah

Slibovali zhodnocení peněz, místo toho ale důvěřivce oškubali

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoiny díky rostoucímu kurzu nelákají pouze investory, ale také podvodníky. Česká policie tak například nyní pátrá po pachatelích i poškozených, kteří měli něco společného se stránkou Kryptofox.net. Informovala o tom mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Foto: Policie ČR

Stránky Kryptofox.net

Článek

„Pražští kriminalisté krajského ředitelství hlavního města Prahy v současné chvíli vedou trestní řízení proti doposud neznámému pachateli. Ten se dopustil spáchání trestného činu podvod, tím že provozoval internetový portál Kryptofox.net,“ prohlásila Siřišťová.

Provozovatel nabízel velmi výhodné zhodnocení právě nejpopulárnější kybernetické měny na světě – bitcoinů. Na lep mu podle všeho sedlo hned několik lidí, neboť celková škoda přesáhla částku pět milionů korun.

„Kriminalisté z tohoto důvodu pátrají po poškozených, kteří na internetovém portálu prováděli registraci nebo investice v jakékoliv výši. Detektivové žádají poškozené osoby, které do současné doby věc neoznámily na policii, aby se ozvaly na linku 158,“ doplnila policejní mluvčí.

Bitcoin se vyšplhal na letošní maximum. Pak ale přišel pád

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Aby mohl člověk obchodovat s bitcoiny, potřebuje vlastní BTC peněženku. Jde v podstatě o řetězec znaků, který si můžete představit jako číslo klasického bankovního účtu – BTC peněženka tedy existuje pouze ve virtuálním světě a na rozdíl od bankovního účtu je zcela anonymní. To je i jeden z důvodů, proč se tato měna těší stále větší popularitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám