Hlavní obsah

Šest tipů jak se chránit před viry na sociálních sítích

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Vysoká popularita sociálních sítí mezi uživateli internetu má za následek růst zájmu kyberzločinců o zneužívání těchto služeb. Snadné sdílení statusů, fotek a komentářů pomáhá i škodlivým kódům, které se tak bez problémů schovají mezi ostatními příspěvky. Přečtěte si, jak na to, abyste se nestali další z mnoha obětí počítačových zločinců a spammerů.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

1.    Neklikejte na neznámý obsah – Drzost a vykutálenost spammerů na sociálních sítích neustále stoupá, zatímco šance na jejich dopadení je stále minimální. Typickými útoky, kterým podléhá stále mnoho uživatelů, jsou výzvy ke kliknutí na odkaz slibující návod na hubnutí, iPad zdarma nebo neuvěřitelné a šokující video. Velmi častá varianta se také týká stránek slibujících odměnu, jakmile dosáhne určitého počtu fanoušků.

2.    Nenaleťte zkráceným odkazům – Podvodníci na sociálních sítích velmi často využívají služeb pro zkracování internetových adres URL. To jim pomůže zakrýt nedůvěryhodnost stránky, na kterou se nastražený odkaz přesměrovává. Zatímco si myslíte, že se po kliknutí dostanete k zajímavému článku nebo videu, ocitnete se na stránce se spywarem a počítačovými viry.

3.    Nepovolujte přístup k nedůvěryhodným hrám a aplikacím – Dostanete-li pozvánku ke hraní nějaké hry nebo používání neznámé aplikace, pozorně si přečtěte podmínky, jejichž schválení po vás sociální síť požaduje. Některé aplikace vyžadují udělení práva psát statusy na zeď vašich přátel nebo neopodstatněný přístup k soukromým informacím. Podobné požadavky přitom nemají s využíváním těchto služeb nic společného.

4.    Rozpoznejte neklamné známky spamu – Pokud zaznamenáte, že některý z vašich přátel najednou začne zběsile rozesílat odkazy na videa na všechny strany, s největší pravděpodobností se jedná o spam. Mimořádně podezřelé jsou zprávy o způsobu, jak zjistit, kdo si prohlíží váš profil, nebo jak změnit vzhled rozhraní služby. To prostě nejde, nevěřte tomu.

5.    Pokud podlehnete, jednejte ihned – Existuje několik způsobů, jak alespoň částečně napravit situaci, kdy hackeři rozesílají prostřednictvím vašeho účtu spam nebo spyware. Závadné příspěvky můžete sami vymazat a označit jako spam, případně odstranit aplikaci, která je rozesílá. Neuškodí také preventivně změnit přístupové heslo a zprávou upozornit vaše přátele či sledující, že jste se stali obětí hackerů.

6.    Používejte kvalitní bezpečnostní řešení – Spam, viry a spyware, které se šíří prostřednictvím sociálních sítí, vám může pomoci eliminovat třeba ESET Smart Security. Tento program obsahuje pokročilou funkcionalitu Social Media Scanner, která chrání uživatele sociálních sítí před škodlivým obsahem na jejich profilu, zdi, newsfeedu a v osobních zprávách, a to i v době, kdy uživatel není přihlášen. Pokud je nalezena infekce, oznámení o ní přijde uživateli e-mailem a ten může provést okamžitou akci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám