Hlavní obsah

Šest nejobávanějších virů, které cílí na PC a mobily

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetem kolují každý den podle nejstřízlivějších odhadů desítky tisíc počítačových virů. Cílí přitom nejen na počítače, ale také na tablety a chytré telefony. Antivirová společnost Check Point zveřejnila žebříček šesti škodlivých kódů, které nejčastěji útočí právě na zmiňovaná zařízení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žebříček je rozdělen na dvě části. V jedné je přehled třech nejrozšířenějších virů, které útočí na klasické počítače, v druhé pak trojice malwarů cílících na mobilní zařízení, jako jsou tablety a chytré telefony.

V obou případech přitom platí, že na tyto škodlivé kódy – a na způsob, jakým je kyberzločinci šíří – by si měli dát uživatelé velký pozor.

Útočníci se snaží hlavně vydělat

Nejprve se pojďme podívat, jaké škodlivé kódy útočí na klasická PC. První příčku obsadil škodlivý kód CoinHive. Ten byl navržen pro těžbu kryptoměny monero bez souhlasu uživatele, útočníci tedy díky němu potají vydělávají peníze.

CoinHive implantuje JavaScript, který využívá procesor koncových uživatelů a negativně ovlivňuje výkon stroje těžbou kryptoměn. Kyberzločinci mohou využít pro těžbu kryptoměn až 65 % celkových zdrojů CPU koncového uživatele, aniž by o tom věděl.

Bezpečnostní experti varovali také před hrozbou zvanou Rig ek, která je podle nejnovějšího žebříčku Check Pointu druhým nejrozšířenějším počítačovým virem. Tento exploit kit byl poprvé použitý v roce 2014. Rig umožňuje zneužít zranitelností ve Flashi, Javě, Silverlightu a Internet Exploreru. Infekce začíná přesměrováním na vstupní stránku obsahující JavaScript, který zjistí a umožní zneužití zranitelných plug-inů.

I prostřednictvím třetího nejrozšířenějšího viru se snaží počítačoví piráti vydělat. Malware Cryptoloot je totiž také zaměřený na těžbu kryptoměn, využívá výkon procesoru nebo grafické karty pro těžbu různých virtuálních mincí, které mohou následně počítačoví piráti směnit za skutečné peníze.

V bezpečí nejsou ani mobily

Ani mobilní zařízení nejsou před škodlivými kódy v bezpečí. Nejvíce by se měli mít uživatelé na pozoru před virem Triada, který je nejrozšířenějším malwarem pro chytré telefony a počítačové tablety. Tento modulární backdoor cílí na zařízení s operačním systémem Android.

Škodlivý kód uděluje superuživatelské oprávnění útočníkům, takže kyberzločinci mohou stahovat do mobilních zařízení další malware. Triada také umí zfalšovat URL odkazy uložené v prohlížeči a nasměruje tak uživatele na podvodné stránky.

Druhá příčka patří škodlivému kódu zvanému Lokibot. Jde o bankovní trojan pro Android a současně malware zaměřený na krádeže informací, který se může změnit také na ransomware, který v případě odstranění administrátorských oprávnění zamkne telefon. Za jeho odemčení pak útočníci požadují výkupné.

Trojici nejrozšířenějších mobilních škodlivých kódů uzavírá Lotoor. Jde o hackerský nástroj, který zneužívá zranitelnosti v operačním systému Android, aby získal root oprávnění na napadeném zařízení. Díky tomu pak mohou útočníci zotročit zařízení na dálku.

Anketa

Napadl váš počítač nebo mobil vir?
Ano
74,5 %
Ne
25,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 787 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám