Hlavní obsah

S podvody se před Vánocemi roztrhnul pytel

Novinky, mif

Vánoce jsou pro kybernetické podvodníky nejštědřejším obdobím v roce. V předsvátečním shonu jde totiž často obezřetnost stranou a lidé jsou schopni se nachytat i na nejrůznější phishingové podvody, kterých by si za jiných okolností ani nevšimli.

Foto: Archiv, Právo

Mezi nejčastější podvody na síti patří v posledních dnech zavirovaná elektronická přání.

Článek

Scénáře phishingových útoků jsou si velmi podobné. Podvodníci lákají na předvánoční půjčky na poslední chvíli či na slevy elektroniky a šperků – od uživatelů se snaží vylákat hotovost, stejně jako jejich citlivé údaje, které pak na černém trhu mají cenu zlata.

V kurzu jsou také slevové kupóny. Na podvodných stránkách se často objevuje možnost bezplatného získání kupónu, pokud se uživatel zaregistruje. Místo skutečné slevy ale lidé v podobných případech pouze riskují zneužití svých osobních údajů.

Zavirovaná přání a neexistující balíky

Mezi nejčastější podvody na síti patří v posledních dnech zavirovaná elektronická přání. Ta se šíří především prostřednictvím nevyžádané pošty. Výjimkou ale nejsou ani případy, kdy se takovéto zprávy objevovaly na sociálních sítích nebo v chatovacích programech. Přijít mohou klidně od přátel, kterým se již nezvaný návštěvník zabydlel v počítači a nemají o tom ani potuchy.

Stejně tak se množí podvody, kdy se kyberzločinci vydávají za zaměstnance doručovacích společností. Ve chvíli, kdy pak lidé skutečně čekají nějaký balík, nezdráhají se kliknout ani na podezřelé e-maily s informacemi o doručení zásilky. Místo toho si však zcela zablokují počítač, v horším případě se nechají i napálit a zaplatí vyděračům výkupné.

Vystopování útočníků je v podobných případech navíc velice složité, pátrání proto často končí neúspěchem. Stejně jako snahy o navrácení peněz.

Vydělávají stovky miliónů

Bezpečnostní společnost RSA odhadla, že během září se počet phishingových útoků na internetu přiblížil 25 000. Že je to pro podvodníky dobrý byznys, potvrzuje i fakt, že si rozesíláním podvodných nabídek prostřednictvím e-mailů a sociálních sítí vydělali 188 miliónů eur, tedy v přepočtu více než pět miliard korun.

V září přitom útoky byly spíše umírněné, jejich počet ale diametrálně narostl před Vánocemi. Podle analýz bezpečnostních expertů stouplo množství hrozeb, a nejspíše také počet zdařilých útoků, přinejmenším na dvojnásobek.

V září přitom útoky byly spíše umírněné, jejich počet ale diametrálně narostl před Vánocemi. Podle analýz bezpečnostních expertů stouplo množství hrozeb, a nejspíše také počet zdařilých útoků, přinejmenším na dvojnásobek.

„V on-line světě by měli být spotřebitelé ostražití celý rok, ale v předvánočním čase to platí dvojnásob. Není pochyb, že jsou na ně kyberzločinci připraveni,“ prohlásil Gerry Murray ze společnosti EMC.

Rozhodně se tedy vyplatí být na kybernetické nájezdníky připraven. Odhalit nejrůznější smetí pomáhají programy, z nichž každý se specializuje na něco jiného. Některé si dovedou poradit s trojskými koni či spywarem a další zase detekují takzvané keyloggery (program zaznamenávající stisk každé klávesy).

Vhodné je také pravidelně sledovat statistiky antivirových společností o nejrozšířenějších hrozbách. Tak je možné poznat, na co si dávat pozor.

Avast Free Antivirus: bezplatná ochrana z Česka

Na konci 80. let vytvořili dva čeští počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš program, který nazvali anti-virus advanced set (AVAST). Ten se za svou existenci stal velice populárním. Jedním z důvodů je jistě fakt, že jej firma pro domácí a nekomerční využití nabízí zadarmo.

Foto: archív tvůrců

Avast Free Antivirus

Program je vybaven povedeným uživatelským rozhraním, které je velice intuitivní. Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Spy Emergency: vyčistí celý počítač

Aplikace Spy Emergency je nástroj, který dokáže vyhledávat prakticky všechny druhy škodlivých programů. Vedle klasických virů si poradí se spywarem, adwarem, malwarem, trojskými koni, dialery, keyloggery i s hijackery.

Foto: archív tvůrců

Spy Emergency

Když na některý z takových programů narazí, automaticky jej odstraní. Při hledání škodlivých programů dokáže program procházet ZIP archívy i vyměnitelná média, jako jsou nejrůznější USB paměti, externí pevné disky, ale například i diskety.

Symantec Norton Internet Security: kompletní ochrana PC

Norton Internet Security od společnosti Symantec je kompletní balík pro ochranu počítače. Kromě antispamu obsahuje také antivirus, antiphishingovou ochranu a nástroj pro odstraňování spywaru.

Foto: archív tvůrců

Symantec Norton Internet Security

Sám dokáže automaticky naplánovat kontrolu PC a aktualizaci všech součástí bezpečnostního balíku na dobu, když počítač není používán. Díky tomu je vhodný pro použití i na pomalých počítačích.

Plná verze je placená. Roční licence pro jeden počítač vyjde na necelých 1300 Kč, pro tři uživatele pak na 2000 korun.

Ad-Aware Pro Security: jednoduchá obsluha

Odstranit většinu počítačové havěti stisknutím jednoho jediného tlačítka dokáže program Ad-Aware Pro Security. Ten si poradí se spywarem, adwarem, malwarem, trojskými koni, dialery, keyloggery i hijackery. Úspěšnost programu v odstraňování počítačového smetí je podle testů velice vysoká.

Foto: archív tvůrců

Ad-Aware Pro Security

Hledání nezvaných návštěvníků je však velice důkladné, a tudíž i zdlouhavé, což může v některých situacích nepříjemně snižovat výkon počítačové sestavy. Nevhodné je tak jeho nasazení na pomalejších strojích, jako jsou malé a levné netbooky.

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám