Hlavní obsah

S podvodnými antiviry se roztrhl pytel, bijí na poplach bezpečnostní experti

Novinky, ort

Na konci loňského roku se na českém internetu ve velkém šířily podvodné antiviry. Soustředily se přitom především na přístroje s operačním systémem Android. Upozornili na to bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Novou nejčastější hrozbou pro mobilní zařízení s operačním systémem Android je tzv. scareware, tedy malware, který má uživatele vyděsit a vylákat z něho peníze. V prosinci dosáhl 3% podílu na detekcích,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce firmy Eset.

Nejčastěji detekovanou hrozbou v rámci operačního systému Android byl v posledním měsíci uplynulého roku scareware FakeAV. „Jedná se podvodnou antivirovou aplikaci. Jakmile ji uživatel nainstaluje a spustí, aplikace jej varuje před domnělým malwarem v telefonu a za poplatek nabízí odstranění infekce,“ konstatoval Jirkal.

Slibovali zhodnocení peněz, místo toho ale důvěřivce oškubali

Bezpečnost

Na tuto výzvu by nicméně uživatelé neměli reagovat, neboť se jedná o hlášku škodlivého kódu, a tedy podvodnou výzvu. Zařízení bývá naopak v pořádku.

„Z prvního místa na druhé v uplynulém měsíci poklesly detekce reklamního malware Hiddad.HI. Tento typ hrozby zobrazuje uživateli infikovaného zařízení skrytým způsobem reklamu, takže uživatel není schopen určit, která aplikace reklamy spouští,“ podotkl bezpečnostní expert.

Rodina škodlivých kódů rozhodně neslábne

Zdůraznil přitom, že tato konkrétní varianta sice slábne, ale celá rodina bohužel nikoli. „Podobné varianty ale stále detekujeme. Pokud bychom sečetly všechny varianty dohromady, jedná se stále o nejběžnější hrozbu. Důvodem je patrně také to, že uživatelé považují reklami za nutné zlo a nevnímají je jako přímé riziko,“ vysvětlil Jirkal.

Třetí nejvážnější hrozbou je malware Plankton, jedná se o spyware, který se pokouší získat data o zařízení. Je známý od roku 2011, nicméně v prosinci útočníci kód inovovali. „Plankton jsme zaznamenali v řadě aplikací s různými funkcemi – detekovali jsme jej ve hrách, filtrech fotografií, předpovědích počasí a dalších. Ve všech případech se jednalo o aplikace z neoficiálních obchodů,“ doplnil bezpečnostní expert.

Nejčastější kybernetické hrozby pro platformu Android za prosinec 2019:
1. Trojan.Android/FakeAV (3,18 %)
2. Trojan.Android/Hiddad.HI (2,98 %)
3. Trojan.Android/Plankton (2,68 %)
4. Trojan.Android/Hiddad.XF (2,40 %)
5. Trojan.Android/Rootnik (2,10 %)
6. Trojan.Android/Hiddad.XO (2,06 %)
7. Trojan.Android/TrojanDropper.Shedun (1,67 %)
8. Trojan.Android/HiddenApp.HG (1,55 %)
9. Trojan.Android/Hiddad.AIA (1,52 %)
10. Trojan.Android/Hiddad.AID (1,50 %)

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám