Hlavní obsah

S nebezpečnými chybami se roztrhl pytel. Záplatuje Microsoft, Adobe i VMware

Novinky, mif

Velkou pozornost by v tomto týdnu měli věnovat uživatelé počítačů bezpečnostním aktualizacím. Opravy nebezpečných trhlin totiž vydalo hned několik velkých společností – například Microsoft, Adobe a VMware.

Článek

Jako první vydala v úterý aktualizace hned pro několik svých produktů společnost Microsoft. Její pracovníci museli řešit chyby v samotném operačním systému Windows, stejně jako v kancelářském balíku Office i webových prohlížečích Edge a Internet Explorer.

Hned několik trhlin přitom dostalo nálepku „kritická“. To jinými slovy znamená, že tyto chyby představují pro uživatele nejvyšší možné nebezpečí.

Kritické chyby mohou počítačoví piráti zneužít k tomu, aby do počítače propašovali prakticky libovolný škodlivý kód. Stejně tak ale mohou přistupovat k nastavení napadeného stroje či uloženým datům na pevném disku.

Další zranitelnosti, které byly objeveny v aplikacích amerického softwarového gigantu, mají nálepku „důležité“. Ty slouží především ke zlepšení funkčnosti samotného systému, ale například také kancelářského balíku Office. Důležité záplaty by neměly pro uživatele představovat žádné velké bezpečnostní riziko.

Microsoft není jediný

Kritické zranitelnosti ve svých produktech ohlásila také společnost Adobe. Konkrétně se jedná o populární program Flash Player, který slouží k přehrávání videí na internetu a po celém světě jej používají stovky miliónů lidí, a o aplikaci Shockwave Player.

I tyto nebezpečné trhliny mohou počítačoví piráti zneužít k získání kontroly nad napadeným systémem.

A v podstatě totéž platí také pro virtualizační software Workstation a Fusion od společnosti VMWare. Také v případě těchto programů museli tvůrci vydat opravy, které zamezí záškodníkům v přístupu do operačního systému.

S instalací neotálet

S ohledem na možná rizika doporučují bezpečnostní experti s instalacemi opravných balíčků neotálet. „Doporučujeme aktualizovat co nejdříve,“ prohlásil Pavel Bašta, bezpečnostní analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Stahovat aktualizace je u programů všech dotčených společností možné prostřednictvím automatických updatů. V případě, že uživatelé nemají nastavenou automatickou instalaci aktualizací, mohou opravy stáhnout přímo ze stránek jednotlivých výrobců.

Reklama

Výběr článků

Načítám