Hlavní obsah

Řádění vyděračského viru stále pokračuje. Kvůli nedostatečnému zabezpečení

Novinky, mif

Svět zažil tento týden jeden z největších útoků vyděračských virů v celé historii počítačů. Přestože se podle některých zahraničních zdrojů podařilo řádění záškodníka zvaného Win32/Diskcoder.C Trojan zastavit, bezpečnostní experti společnosti Check Point upozornili na to, že vyhráno rozhodně ještě není.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Vyděračský virus Win32/Diskcoder.C Trojan, který je vylepšenou variantou nechvalně známého škodlivého kódu Petya, se totiž internetem neustále šíří. I když ne tak závratným tempem jako v prvním dnu.

Tento nezvaný návštěvník totiž využívá nedostatečného zabezpečení u jednotlivců i firem. „Alarmující je, že drtivá většina společností nemá nasazené takové technologie, které by je před podobnými typy útoků ochránily. Není potom divu, že se útoky tak rychle a snadno šíří,“ uvedl Peter Kovalčík, SE Manager ve společnosti Check Point Software Technologies.

„Problémem je i určitá roztříštěnost zabezpečení, často je nasazeno příliš mnoho různých řešení namísto sjednocené bezpečnostní architektury, která by byla zaměřená na prevenci a zastavení útoků, než mohou způsobit nějaké škody,“ konstatoval Kovalčík.

Nainstalujte nejnovější aktualizace

Ten zároveň nastínil, jaký byl u tohoto záškodníka vývoj. „Podle všeho se jedná o novou verzi ransomwaru Petya, který se poprvé objevil v březnu 2016. Nová verze se velmi rychle šíří podnikovými sítěmi po celém světě, podobně jako to dělal minulý měsíc ransomware WannaCry,“ podotkl bezpečnostní expert.

Foto: Avast

Uživatelé napadení virem místo startu operační systému uvidí tuto zprávu.

„Organizace by měly okamžitě použít nejnovější bezpečnostní záplaty společnosti Microsoft a zakázat protokol SMBv1 pro sdílení souborů na systémech Windows. Zásadní je také nasazení preventivních bezpečnostních technologií a velmi důležité je i vzdělávání zaměstnanců. Aby měli povědomí o hrozbách a možných rizicích, která mohu být v příchozích e-mailech od neznámých odesílatelů nebo v podezřelých e-mailech od známých kontaktů,“ uzavřel Kovalčík.

Stejná obezřetnost je na místě i u klasických domácích uživatelů. I ti by pochopitelně měli mít nainstalované všechny nejnovější aktualizace.

Útočníci v současnosti nevydělají prostřednictvím škodlivého kódu Win32/Diskcoder.C Trojan ani korunu. E-mailová schránka, prostřednictvím které komunikovali se svými obětmi, je totiž zablokovaná. Útočníci tak nemají svým obětem jak napsat, že mají zaplatit výkupné. [celá zpráva]

Hrozbu nepodceňovat

To nicméně nemění nic na tom, že na počítači stále dokáže tento nezvaný návštěvník udělat pěknou neplechu. A to dokonce větší než drtivá většina dalších vyděračských virů. Ty totiž často potřebují k zašifrování dat na pevném disku poměrně dost času, klidně i několik hodin. Během toho může jejich práci zachytit antivirový program a zablokovat je ještě dříve, než v počítači nadělají nějakou větší škodu.

Nově objevená hrozba však funguje jiným způsobem. Na disku nezašifruje všechna data, ale pouze tzv. MBR (Master Boot Record). Jde o hlavní spouštěcí záznam, díky kterému se v podstatě spouští celý operační systém. K zašifrovanému záznamu pak počítač nemá přístup a místo Windows spustí jen hlášku o nutnosti zaplatit výkupné.

Na zašifrování MBR nepotřebuje nový vyděračský virus několik hodin, stačí mu pouze pár vteřin. Antiviry tak prakticky nemají šanci škodlivý kód zachytit. Hned po prvním restartu je pak problém na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám