Hlavní obsah

Přelepujte webkamery na počítačích samolepkami, doporučil uživatelům šéf FBI

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey vyzval uživatele, aby na svých počítačích zakrývali webkamery samolepkami. Na tiskové konferenci v americkém Centru pro strategická a mezinárodní studia zároveň zopakoval, že samolepky používá jako ochranu před hackery také on sám. Upozornil na to server Gizmodo.

Foto: Profimedia.cz

Šéf FBI James Comey

Článek

Comey prohlásil už letos v dubnu, že má obavy z možného šmírování. Částečně je prý vyřešil tak, že si přelepil webkameru na svém notebooku. [celá zpráva]

„Viděl jsem to někde ve zprávách, tak jsem ten nápad okopíroval. Na svém soukromém notebooku jsem přelepil webkameru pomocí samolepky,“ prohlásila tehdy hlava FBI.

Comey terčem posměchu

Na sociálních sítích se pak stal prakticky okamžitě terčem kritiky. Řada uživatelů totiž upozorňovala na to, že FBI už v současnosti disponuje daleko sofistikovanějšími nástroji, které dokážou špehovat uživatele – používají například keyloggery, které jsou schopné zaznamenat každý stisk klávesnice, či sofistikovaný malware, jehož prostřednictvím mohou zpřístupnit všechna data uložená na pevném disku.

„Koho by tedy zajímaly webkamery?“ uvedl tehdy posměšně na účet šéfa FBI Martin Kaste ze stanice NRP.

Debata o vhodnosti používání samolepky k zakrytí webkamery se opět rozvířila na konci minulého týdne, když se na akci v americkém Centru pro strategická a mezinárodní studia jeden z přítomných novinářů zeptal, zda Comey stále používá samolepku.

Samolepky používají i další americké úřady

A šéf FBI reagoval pěkně zostra. „Ano, sakra jo. A také jsem zesměšňován pro spoustu dalších věcí… hodně zesměšňován,“ řekl Comey.

„Doufám, že lidé budou zamykat své domy, zamykat dveře v noci, i když mají poplašný systém. Zkrátka že se budou starat o své bezpečí. Stejně tak by neměli podceňovat zabezpečení v kybernetickém světě. A samolepka představuje jistou formu ochrany. Je to rozumná věc, kterou by měl dělat každý,“ doplnil šéf FBI.

Ten zároveň podotkl, že zakrývání webkamery je běžnou praxí nejen v FBI, ale například i na většině amerických úřadů. V některých je dokonce běžnou praxí i to, že se přelepují také mikrofony, aby se znesnadnilo případné odposlouchávání dění v místnostech.

Reklama

Výběr článků

Načítám