Hlavní obsah

Šéf FBI se brání proti šmírování pomocí samolepky. A sklízí za to posměch

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf FBI James Comey to v posledních dnech nemá vůbec jednoduché. Na sociálních sítích se totiž stal terčem posměchu poté, co přiznal, že se proti šmírování chrání pomocí samolepky. Tou jednoduše zakryl webkameru v notebooku. Právě americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) je přitom často obviňován z toho, že soukromí lidí nabouráváním do počítačů porušuje.

Foto: Profimedia.cz

Šéf FBI James Comey

Článek

Comey veřejně vystoupil minulý týden na konferenci o šifrovacích technologiích, která se konala v Ohiu. Tam odpovídal na mnoho dotazů týkajících se soukromí uživatelů a šifrování zařízení.

Právě na této konferenci například přiznal, že se FBI nedokáže nabourat do novějších iphonů, jak Novinky.cz informovaly již minulý týden. [celá zpráva]

Většinu návštěvníků konference nicméně pobavil něčím úplně jiným. Prohlásil, že i on sám řeší obavy z možného šmírování. Částečně je prý vyřešil tak, že si přelepil webkameru na svém notebooku.

Páska nestačí, FBI má sofistikovanější nástroje

„Viděl jsem to někde ve zprávách, tak jsem ten nápad okopíroval. Tak jsem na svém soukromém notebooku přelepil webkameru pomocí samolepky,“ prohlásil podle serveru The Blaze Comey na konferenci.

Tuto radu by si nicméně podle americké stanice NRP neměli lidé brát příliš k srdci. FBI totiž už v současnosti disponuje daleko sofistikovanějšími nástroji, které dokážou špehovat uživatele – používají například keyloggery, které jsou schopné zaznamenat každý stisk klávesnice, či sofistikovaný malware, jehož prostřednictvím mohou zpřístupnit všechna data uložená na pevném disku.

„Koho by tedy zajímaly webkamery?“ prohlásil posměšně na účet šéfa FBI Martin Kaste ze stanice NRP.

Do něj se strefují i uživatelé sociálních sítí. „Udělal jsem to samé, teď už mě nemůže nikdo špehovat,“ reagoval na radu s přelepením webkamery jeden z uživatelů mikroblogovací sítě Twitter. „Webkamery máme už vyřešené, ale co když zvládnou na dálku zapnout i mikrofony,“ utahoval si s šéfa FBI další.

„A co mikrofony?“ utahuje si z šéfa FBI jeden z uživatelů Twitteru.

„Udělal jsem to stejně jako Comey,“ hlásá další zpráva na Twitteru.

Další přispěvatelé upozorňovali zase na to, jak je Comey pokrytecký. „Pokrytec? Když si tohle heslo vyhledáte ve slovníku, najdete vedle něj fotku šéfa FBI,“ nebral si žádné servítky jeden z uživatelů Twitteru.

Vadí jim především dřívější spor mezi Applem a FBI, v rámci kterého chtěli mít vyšetřovatelé kontrolu nad zařízeními s operačním systémem iOS, tedy chytrými telefony iPhone, počítačovými tablety iPad a multimediálními přehrávači iPod Touch.

Spor o uzamčený iphone

Mezi Applem a FBI se rozhořel ostře sledovaný spor už zkraje letošního roku. Šlo v něm o uzamčený iphone islámského radikála, který loni v prosinci v kalifornském San Bernardinu společně se svou ženou zastřelil 14 lidí. Vyšetřovatelé z FBI se do něj nemohli dostat dlouhé dva měsíce. Zabijákův iPhone 5C byl totiž nastaven tak, aby se po zadání deseti nesprávných kódů automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI původně nedokázali poradit.

Soud proto Applu v únoru nařídil, aby tuto funkci vypnul, což však není technicky možné. Proto vyšetřovatelé chtěli po americkém softwarovém gigantu vytvořit v operačním systému iOS „zadní vrátka“, jejichž prostřednictvím by se dostali prakticky do jakéhokoliv mobilního zařízení s logem nakousnutého jablka. To však vedení Applu odmítalo.

„Toho lumpa klidně zatknu,“ prohlásil na účet šéfa Applu šerif Grady Judd z Floridy

Celý spor rozdělil USA na dva znepřátelené tábory. Zatímco někteří lidé se zastávali soudu a vyšetřovatelů z FBI, další protestovali v různých koutech USA v ulicích, aby vyjádřili podporu vedení amerického počítačového gigantu. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Vyšetřovatelům z FBI se nicméně nakonec podařilo do uzamčeného zařízení dostat i bez pomoci Applu. Detaily o průniku však nezveřejnili. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám