Hlavní obsah

Pozor na hotelové počítače

Novinky, Petr Blažek (welivesecurity.com)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký úřad pro národní bezpečnost vydal varování před nepromyšleným používáním počítačů v amerických hotelech. Důvodem je rostoucí výskyt malware typu keylogger na těchto počítačích.

Foto: shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Keylogger (někdy také Keystroke Logger) je software – druh takzvaného spyware - který snímá stisky jednotlivých kláves. Americká bezpečnostní služba zjistila, že kriminální živly instalují tento malware na hotelové počítače s cílem získat přístupové údaje k účtům hotelových hostů na sociálních sítích a především k jejich bankovním účtům. V Texasu se dokonce podařilo dopadnout skupinu hackerů, kteří nainstalovali keyloggery na počítače v byznyscentrech několika velkých hotelových řetězců. A podle americké bezpečnostní služby přibývá i případů, kdy tímto mechanismem skutečně došlo k neautorizovanému převodu peněz z účtů.

Oficiální doporučení pro hotely, vydané americkou bezpečnostní službou ve spolupráci s tamní vládní organizací National Cybersecurity and Communications Integration Center (NCCIC), obsahuje detailní technická a organizační opatření. Hoteloví hosté by však neměli spoléhat, že se skutečně podaří udržet veřejně přístupné počítače v byznyscentrech „čisté“. Už jen proto, že moderní malware je velmi sofistikovaný a kyberzločinci jej dokáží vpašovat na počítače i bez administrátorských práv.

„Všichni, kdo z jakýchkoli důvodů používají veřejně přístupné počítače – a zdaleka se to netýká pouze počítačů v byznyscentrech hotelů – by v žádném případě neměli z takového počítače provádět žádné citlivé operace. Je třeba maximální obezřetnosti, protože je velké riziko, že doslova cokoli, co uživatel na počítači udělá, bude zaznamenáno a analyzováno z hlediska možného zneužití,“ varuje Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám