Hlavní obsah

Populární CCleaner infikoval dva milióny počítačů virem

Novinky, rim

CCleaner je velmi oblíbený program, který slouží k čištění zbytkových souborů v počítači. Jedna z jeho posledních aktualizací však obsahovala virus, jímž byly infikovány dva milióny počítačů. Škodlivým kódem přitom byla nakažena oficiální verze programu dostupná přímo na stránkách výrobce.

Foto: archív tvůrců

Bezplatná aplikace CCleaner

Článek

Virus v aplikaci CCleaner objevil tým bezpečnostních výzkumníků Cisco Talos, který neprodleně informoval zástupce Avastu o tom, že jsou jejich uživatelé v ohrožení.

Zavirovaná verze programu tak byla vcelku rychle z oficiálních stránek stažena. I přesto se škodlivým kódem podle odhadů bezpečnostních expertů nakazily dva milióny počítačů z různých koutů světa. Výjimkou nejsou ani stroje z České republiky, i když přesný počet tuzemských obětí zatím není známý.

V počítači přitom virus, který se šířil prostřednictvím CCleaneru, dokáže udělat pěknou neplechu. „Pokud je tento malware v počítači uživatele nainstalovaný, mohou získat hackeři přístup do uživatelova počítače i do ostatních propojených systémů,“ uvedli bezpečnostní experti.

„Následně pak mohou získat přístup k citlivým datům či přístupovým údajům k internetovému bankovnictví nebo jiným účtům,“ zdůraznili výzkumníci z týmu Cisco Talos s tím, že hrozba je tedy pro uživatele velmi vážná.

Přes dvě miliardy stažení

Že byla jedna z aktualizací CCleaneru skutečně zavirovaná potvrdili už i zástupci antivirové společnosti Avast. Právě tento podnik za vývojem bezplatného nástroje pro čištění počítačů stojí. Všem uživatelům se zástupci Avastu omluvili.

Program CCleaner se těší tak velké popularitě především proto, že je poskytován zadarmo a jeho výsledky jsou velmi dobré. Dokáže z operačního systému Windows odstranit dočasné soubory, nepotřebná data i nepoužívané položky v registru.

CCleaner si po celém světě stáhly už více než dvě miliardy lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám