Hlavní obsah

Podvodníci zkoušejí nový trik s doklady

Novinky, mif
Aktualizováno

S další várkou nevyžádaných e-mailů se v úterý roztrhl pytel. Podvodníci zvolili zcela novou taktiku. Nevydávají se za žádné firmy ani vymahače dluhů, ale za obyčejné spoluobčany, kteří se nějakým omylem dostali k vašim dokladům a smlouvám.

Foto: Novinky

Článek

Novinky na podvodné e-maily upozornilo hned několik čtenářů.

„Omlouvám se za nežádoucí obtěžování a přeposílám Vám vaše doklady a smlouvu, které asi na můj email byly zaslané omylem,“ stojí hned v úvodu zprávy. Útočníci se tak snaží vzbudit dojem, že se dostali k citlivým materiálům příjemce.

Pomoci však rozhodně nechtějí. Jediné, o co se snaží, je donutit uživatele kliknout na přílohu nevyžádané zprávy. V té se totiž místo dokladů a údajných smluv ukrývá počítačový virus.

Zpráva je psaná česky, přesto obsahuje několik pravopisných chyb. Na druhou stranu chyby v soukromé korespondenci nejsou ničím výjimečným, a tak uživateli nemusí na první pohled vůbec dojít, že se jedná o podvod.

V podvodných e-mailech na sebe podvodníci uvádějí kontakty, zpravidla i mobilní čísla. Ta zpravidla skutečně existují, ale patří lidem, kteří s kauzou nemají nic společného. Útočníci jejich kontakt pouze zneužívají.

Text podvodného e-mailu (uvedeno i s pravopisnými chybami)
Dobrý den. Omlouvám se za nežádoucí obtěžování a přeposílám Vám vaše doklady a smlouvu které asi na můj email byly zaslané omylem. Teda aspoň předpokládám že přesměruji správně jelikož Váš email byl uvedený ve smlouvě. Veškeré Doklady a smlouvu odesílám přílohou stejně jak jsem to dostal. Prosím o zjištění důvodu tohoto trapného omylu aby příště na můj email se nedostávali další zprávy obsahující nějakou citlivou informaci. S pozdravem, Lukrecius

Stejný styl útoku jako dříve

Styl útoku se tedy velmi podobá nevyžádaným zprávám, které kolují českým internetem několik posledních měsíců. Při nich se virus v příloze snažil navázat na internetové bankovnictví tak, aby jej mohli následně počítačoví piráti vysát.

„Škodlivý kód v napadeném počítači klientovi nabízí po přihlášení do internetového bankovnictví instalaci mobilní aplikace. Důrazně upozorňujeme, že Česká spořitelna žádnou takovou bezpečnostní aplikaci nenabízí,“ varovali již dříve zástupci České spořitelny s tím, že podvodníci jsou schopni tímto způsobem obejít i verifikaci plateb prostřednictvím SMS zpráv.

Podle společnosti Alwil, která distribuuje antivirový program Avast, mohou podobné podvodné zprávy napáchat mnoho škod. Mířily totiž k miliónům Čechů.

„Bohužel je aktuální kampaň jednou z nejmasivnějších z poslední doby. Příslušný e-mail mířil k miliónům českých uživatelů internetu,“ podotkl Roman Veselý, specialista na bezpečnostní produkty společnosti Alwil.

Podnikatel přišel o statisíce

Podobné nevyžádané zprávy není radno podceňovat. Své o tom ví podnikatel z Náchodska, který kvůli podobnému e-mailu přišel o několik set tisíc korun. Tím, že otevřel přílohu, otevřel počítačovým pirátům zadní vrátka do svého systému.

„Přílohou tohoto e-mailu byl zazipovaný soubor označený jako faktura. Poté, co se muž snažil přílohu otevřít, což se mu nepodařilo, došlo k zavirování počítače. Následující den neznámý pachatel dvěma dílčími transakcemi převedl neoprávněně již zmíněné finanční prostředky,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám