Hlavní obsah

Počítačové sítě více než 200 amerických firem napadl virus

– Washington

Počítačové sítě nejméně 200 amerických firem napadl v pátek neobvykle chytře vymyšlený vir. Podle pracovníka zasahující bezpečnostní firmy, na kterého se odvolává agentura AP, by za útokem mohl stát ruskojazyčný gang REvil. Při podobném napadení objeveném loni v prosinci použili pachatelé software společnosti SolarWinds, aby narušily sítě desítek institucí včetně amerických ministerstev.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle Johna Hammonda z bezpečnostní firmy Huntress Labs se útočníci tentokrát zaměřili na dodavatele softwaru Kaseya, který používají společnosti pro správu technologií především v malých firmách. Jeho balíček pro správu sítě změnili a zašifrovali soubory jak zákazníků, tak dodavatelů. "Toto je kolosální a zničující útok na dodavatelský řetězec," napsal Hammond na twitter.

Společnost Kaseya na svém webu uvedla, že vyšetřuje možný útok na nástroj s názvem VSA, který využívají IT odborníci ke správě serverů, desktopů, síťových zařízení a tiskáren. Napsala, že v reakci na to vypnula část své infrastruktury a naléhala na zákazníky, kteří VSA používají, aby okamžitě vypnuli své servery. Kaseya má 40 000 zákazníků, ale ne všichni využívají VSA.

Rusko bude pracovat s USA na dopadení kybernetických zločinců

Bezpečnost

Podle Jakea Williamse, který se zabývá kybernetickou bezpečností, není náhodou, že k útoku došlo před prodlouženým víkendem, kdy Spojené státy slaví 4. července Den nezávislosti. V tu dobu má totiž hodně IT odborníků volno. "Nemám nejmenší pochybnost, že načasování bylo záměrné," uvedl Williams.

Hackerské útoky se dostaly i na pořad jednání vrcholných činitelů Ruska a Spojených států. Bílý dům se k pátečnímu útoku zatím nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám