Hlavní obsah

Po Češích doplatili na chybu Microsoft Exchange Serveru také Norové

Oslo

Norský parlament se tento týden stal terčem kybernetického útoku. Uvedla to agentura Reuters s tím, že zneužita byla již dříve objevená zranitelnost služby Microsoft Exchange Server. Hackeři tedy využili stejnou chybu jako minulý týden při útoku na české ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tiskové oddělení norského parlamentu potvrdilo, že se neznámý hacker během útoku zmocnil určitých dat. O jaká konkrétní data šlo – a zda podléhala nějakému stupni utajení – však zástupci pro styk s médii neupřesnili.

„Víme, že došlo k extrakci dat. Zatím však nemáme kompletní obrázek situace,“ prohlásila šéfka administrativního oddělení norského parlamentu Marianne Andreassenová.

Hackerské útoky nejsou v Česku výjimečné. Čelily jim nemocnice, MZV i volební web

Bezpečnost

Závažné zranitelnosti, které se týkají Exchange Serveru 2010, 2013, 2016 a 2019, byly odhaleny minulý týden v úterý. Podrobnosti o chybách zveřejnil samotný Microsoft s tím, že rovnou vydal opravy všech dotčených chyb.

„Tyto zranitelnosti umožňují přístup k e-mailovým schránkám na serveru a následné vzdálené spuštění kódu. Zároveň Microsoft upozorňuje, že tyto zranitelnosti jsou aktuálně aktivně zneužívány,“ varoval již minulý týden Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Jak je z řádků výše patrné, hackeři ale byli v řadě případů rychlejší než administrátoři sítí – útoky podnikli ještě předtím, než se administrátorům podařilo nainstalovat opravy. To platí i v případě Česka.

Češi nejsou jediní. Počet útoků na Microsoft Exchange Server roste i ve světě

Bezpečnost

Hackeři byli rychlejší než varování. Ve čtvrtek tak čelilo kybernetickému útoku v souvislosti s dotčenými chybami ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Informaci Novinkám potvrdila šéfka resortu Jana Maláčová (ČSSD). „Kyberútok je silný výraz. Neevidujeme žádnou krádež dat nebo poškození našich systémů,“ upřesnila ministryně.

Podle informací Novinek se terčem staly také servery České správy sociálního zabezpečení. Ta spadá taktéž pod resort Maláčové. „Došlo k masivnímu kybernetickému útoku na systémy veřejné správy. Magistrátní servery útok přežily. Byla provedena odstávka pro okamžitou záplatu na e-mailový systém,“ uvedl na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám