Hlavní obsah

Obří únik osobních údajů si vybral další daň. Šéf Equifaxu končí

New York

Jeden z největších úniků citlivých osobních dat za poslední roky, který se v USA stal, má další dohru. S okamžitou platností končí generální ředitel americké úvěrové kanceláře Equifax Richard Smith. Právě z tohoto podniku unikla data o 143 miliónech Američanů.

Foto: Joey Ivansco, ČTK/AP

Šéf Equifaxu Richard Smith

Článek

Equifax funguje jako registr dlužníků a tento měsíc přiznal, že se stal terčem kybernetického útoku. Hackeři při něm získali čísla sociálního zabezpečení, data narození, adresy a další údaje o lidech v jeho databázi.

Equifax je v USA jednou ze tří firem svého druhu. Věřitelé spoléhají na informace shromážděné úvěrovými kancelářemi, které jim pomáhají při schvalování půjček na bydlení, nákup auta či poskytnutí kreditních karet. Někdy je využívají i zaměstnavatelé při rozhodování, koho přijmout.

V čele podniku byl 12 let

Sedmapadesátiletý Smith stál v čele firmy od roku 2005, nyní bude v podniku působit pouze jako neplacený poradce. Prozatímním generálním ředitelem byl jmenován jednašedesátiletý Paulino do Rego Barros, který měl dříve na starosti aktivity v Asii a Tichomoří. Při hledání stálého generálního ředitele hodlá firma zvažovat interní i externí kandidáty, uvedla agentura AP.

„Kybernetický incident se dotkl miliónů spotřebitelů," uvedl Smith. „Věřím, že v tomto kritickém momentě je v nejlepším zájmu firmy mít nové vedení, které ji posune kupředu," uvedl.

O samotném úniku osobních dat z Equifaxu se více dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám