Hlavní obsah

Obrana neexistuje. Flash Player má kritickou bezpečnostní chybu

Novinky, ort

Kritická bezpečnostní chyba byla odhalena v programu Flash Player od společnosti Adobe. Ten slouží k přehrávání videí na internetu a po celém světě jej používají milióny lidí. Situace je o to závažnější, že záplata této nebezpečné trhliny zatím chybí.

Foto: archív tvůrců

Logo Flash Playeru

Článek

Před trhlinou varovala přímo společnost Adobe. Zástupci tohoto podniku zároveň uvedli, že záplata zatím není k dispozici, údajně na ní ale usilovně pracují. Vydána by měla být v průběhu pondělí.

Před trhlinou varovala společnost ještě před vydáním aktualizace především proto, že je kritická.

Velké bezpečnostní riziko

To jinými slovy znamená, že prostřednictvím chyb mohou kyberzločinci propašovat na cizí počítač prakticky jakýkoli škodlivý kód, případně jej zcela ovládnout na dálku. Mohli by se tak snadno dostat k uloženým datům, případně odchytávat přihlašovací údaje na různé webové služby.

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (sítě zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

Před útoky tak uživatele neochrání žádné antivirové programy ani jiné bezpečnostní aplikace. Teoreticky jedinou možností je Flash Player až do vydání updatu nepoužívat. To ale na řadě webových služeb není možné.

Vhodné je tedy alespoň se vyvarovat návštěvy neznámých webů, které flash player používají. A stejně tak neotvírat videa a aplikace využívající tento standard, která přijdou jako příloha e-mailu.

Častý terč útoků

Flash Player používá na celém světě několik stovek miliónů lidí. Právě kvůli velké popularitě se na něj zaměřují kybernetičtí nájezdníci pravidelně. Podle analýzy bezpečnostní společnosti Record Future cílilo osm z deseti nejrozšířenějších hrozeb v roce 2015 právě na tento přehrávač videí.

To je i jeden z hlavních důvodů, proč se společnost Adobe rozhodla Flash Player sprovodit ze světa. Podle dřívějšího oznámení jej bude podporovat už jen dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám