Hlavní obsah

Nový trik má lidi připravit o peníze, varuje Česká spořitelna

Novinky, mif

Česká spořitelna varovala před novou formou útoku, prostřednictvím kterého se snaží kyberzločinci vylákat kompletní údaje o cizích platebních kartách. Využívají k tomu podvodné stránky, které se na první pohled tváří jako internetové bankovnictví spořitelny – služba Servis 24.

Foto: Česká spořitelna

Ukázka podvodné stránky

Článek

Rozpoznat podvod přitom nemusí být na první pohled vůbec jednoduché. Podvrženou stránku totiž zobrazuje virus v počítači po přihlášení k legitimní službě Servis 24. Uživatelé si tak mohou myslet, že jde skutečně o výzvu banky.

„Po přihlášení k vašemu účtu se může zobrazit informační okno (viz hlavní obrázek), které vybízí k zadání CVV2/CVC2 kódu k vaší platební kartě pod záminkou aktivace služby 3D Secure. Česká spořitelna po klientech nikdy nepožaduje zadávání bezpečnostního CVV2/CVC2 kódu. Ten může být vyžadován pouze internetovým obchodníkem při platbě přes platební bránu,“ uvedli zástupci banky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Službu 3D Secure klientům sice nabízíme, ovšem nabídka registrace v žádném okně samovolně nevyskakuje, klient si musí o aktivaci služby požádat sám,“ stojí ve varování České spořitelny. Skutečnou podobu obrazovky s aktivací služby 3D Secure najdete na obrázku níže.

Foto: Česká spořitelna

Ukázka skutečné stránky k aktivaci služby 3D Secure

Uživatelé služby Servis 24 by tak měli být velmi obezřetní. „Jestliže se vám v internetovém bankovnictví zobrazí žádost o vyplnění vašich citlivých údajů, nikdy je nevyplňujte. Banka touto formou nikdy po svých klientech nepožaduje sdělení jejich osobních údajů. Nejedná se o skutečnou aktivaci služby 3D Secure, ale váš počítač je pravděpodobně napaden počítačovým virem,“ uzavřeli zástupci banky.

Pokud uživatelé zaznamenali neobvyklé chování služby Servis 24, mohou se obrátit na bezplatnou informační linku České spořitelny 800 207 207.

Anketa

Vyskočilo na vás při přihlášení do internetbankingu okno se žádostí o zadání čísla ke kartě?
Ano
5,5 %
Ne
94,5 %
Celkem hlasovalo 1338 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám