Hlavní obsah

Není vaše dítě závislé na internetu?

Novinky, Petr Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Děti tráví podle statistik před monitorem nebo displejem neuvěřitelně mnoho času. Aha, vašeho dítěte netýká… Víte to jistě?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Průzkum mezinárodní neziskovky zaměřené na podporu bezpečného internetu pro děti IkeepSafe ukázal, že dnešní tráví před monitory nebo displeji v průměru 44,5 hodin týdně. To je víc, než kolik je zákonná pracovní doba. Nebo jinak: za předpokladu, že děti spí 8 hodin, odpovídá zmíněných 44,5 hodiny ohromujícím 40 procentům z veškerého času, co jsou vzhůru. Taková porce času pro aktivity jako hraní digitálních her, surfování po internetu, sociální sítě, posílání zpráv, sledování videa a podobně je nutně na úkor jiných činností, jako je sport, práce, hraní nebo trávení času s rodinou.

Není divu, že rodiče čím dál častěji hledají možnosti, jak kontrolovat, kolik času jejich děti se svými tablety a smartphony tráví. Jestli totiž jejich využívání digitálních her a internetu nepřerůstá v závislost.

Podle průzkumu, provedeného v zemích Evropské unie v roce 2014 může být dětí závislých na internetu v Česku - stejně, jako ve vyspělých evropských zemích - až pět procent.

Z mnoha různých doporučení, která se na internetu dají k tématu závislosti dětí na internetu najít, stojí za pozornost čtyři jednoduché rady britského klinického psychologa Brenta Conrada, který vytvořit stránky TechAddiction.

  • Přístup k počítači a především k počítačovým hrám by měl být dětmi brán nikoli jako automatické právo, ale jako privilegium, které je nutno si zasloužit
  • Ujistěte se, že počítačové hry nejsou primární formou zábavy vašeho dítěte
  • Nenechte dítě brát si počítač, tablet ani smartphone na noc do ložnice
  • Používejte v přístrojích, které děti používají, aplikaci pro rodičovskou kontrolu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám