Hlavní obsah

Největší černý trh na internetu přestal fungovat. Nikdo neví proč

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetové podsvětí dostalo těžký zásah. Největší černý trh Empire Market přestal v uplynulých dnech fungovat, jak upozornila agentura Bloomberg. Zarážející na tom je, že vlastně nikdo neví, proč se tak stalo.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Empire Market přestal být dostupný v půlce týdne. Největší černý trh na internetu, který byl součástí tzv. darknetu, byl vypnut neočekávaně bez jakéhokoliv vysvětlení.

Bloomberg upozorňuje, že scénáře jsou teoreticky možné dva. Buď byli provozovatelé zatčeni a byli ochránci zákona donuceni ukončit nabízené služby, nebo odcizili peníze určené k obchodování a zmizeli.

Na Empire Marketu totiž kvetly nelegální obchody, podobně jako na dříve zavřených tržištích Silk Road či AlphaBay. K sehnání zde byly drogy, zbraně, pornografie, počítačové viry, ale například i hackerské útoky na objednávku

O příjmy se bojí i hackeři. Nabízí koronavirové slevy

Bezpečnost

Jak funguje darknet

Darknet původně vznikl s ušlechtilou myšlenkou, mělo jít o prostor na internetu bez regulací a státního dohledu. Nejprve tedy sloužil především jako anonymní digitální prostor v zemích, kde panuje na sítích tvrdá cenzura, a k těmto účelům slouží i nyní.

Postupně však darknet začal přitahovat zločince, kteří pod rouškou anonymity mohli prodávat prakticky jakékoliv zboží bez omezení – na internetovém černém trhu tak není problém sehnat drogy, zbraně, léky, padělané dokumenty, škodlivý software či odcizené osobní údaje běžných uživatelů.

K darknetu se lidé mohou připojit prostřednictvím speciálních internetových prohlížečů, jež jsou schopny pracovat přes šifrované sítě a nabízejí konfiguraci komunikačních protokolů a portů.

Jako platidlo zde slouží virtuální mince, nejčastěji bitcoiny, ethereum či monero, díky kterým jsou kupující a prodávající prakticky nevystopovatelní. Ochránci zákona tedy mají jen velmi omezené možnosti, jak obchodování na černém internetovém trhu zarazit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám