Hlavní obsah

Gang posílal z ČR drogy do celého světa přes darknet

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protidrogová centrála a celní správa rozkryly v rámci dvou operací pašeráky a prodejce drog. Pachatelé přitom využívali anonymitu, kterou poskytují moderní technologie. S drogami obchodovali na virtuálních tržištích v takzvané skryté části internetu, známé jako darknet.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení drogových dealerůVideo: Policie ČR

 
Článek

Během operace Airbus policisté zadrželi pět Čechů, kteří na internetu vystupovali pod pseudonymem „czechairlines“. Skupina se zaměřovala zejména na tablety extáze, kokain, ketamin a MDMA. Drogy si nechávaly do Česka posílat zejména z Belgie a Nizozemska prostřednictvím různých soukromých kurýrních služeb. Platby pak probíhaly ve virtuálních měnách. Členové skupiny se snažili využít všechny dostupné možnosti, jak se před policií skrýt.

Za smrt kamaráda po vypití koktejlu z extáze padla podmínka

Krimi

Ředitel protidrogové centrály Jakub Frydrych poznamenal, že si dávali záležet, aby se domlouvali pouze přes šifrované komunikátory. V Česku se část drog prodala a část putovala dál do světa, včetně USA, Austrálie a Ruska. Gang k tomu využíval výhradně Českou poštu.

„Nekontrolujeme obsah dopisů a balíků, staráme se o jejich doručení. Díky spolupráci s policií a celní správou existují postupy, které pochopitelně nemohu komentovat, na odhalování zasílání drog poštou,“ uvedl k tomu generální ředitel České pošty Roman Knap.

Protidrogová centrála rovněž dopadla 33letého muže, který podle policie svůj byznys „dobře konspiroval“. „Využíval různé skladové prostory, měnil místa odesílání zásilek, skrýval své aktuální bydliště. Během prověřování případu téměř nepoužíval mobilní telefon, ke komunikaci užíval různé šifrované komunikátory,“ sdělil Frydrych.

Pachatelům z obou případů hrozí 8 až 12 let vězení.

Mladí dealeři z Brněnska posílali do světa drogy v domácích pekárnách

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám