Hlavní obsah

Nejobávanější viry, které se šíří i na českém internetu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi největší hrozby. Zároveň se počítačovým pirátům jimi daří pravidelně infikovat velké množství počítačů po celém světě. Na jaké škodlivé kódy by si měli dávat tuzemští uživatelé největší pozor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žebříček nezvaných návštěvníků, které obtěžují uživatele v Česku a na Slovensku nejčastěji, sestavila bezpečnostní společnost Check Point.

Conficker

Conficker byl nejrozšířenější hrozbou prakticky po celý rok 2009, pak se po něm slehla na několik měsíců zem. V letošním roce jej ale počítačoví piráti začali opět hojně využívat, díky čemuž se z něj stala nejrozšířenější hrozba, a to v tuzemsku i zahraničí.

Conficker využívá zranitelnost operačního systému Windows. Pro tu už dávno existuje bezpečnostní záplata, ale jak je ze statistik zřejmé, s její instalací si velká část uživatelů hlavu neláme. Na konci dubna se dokonce ukázalo, že se tento nebezpečný červ uhnízdil v počítačích v bavorské jaderné elektrárně Gundremmingen.

Autoři Confickera vybudovali po celém světě velkou síť infikovaných PC, využitelných na libovolnou úlohu, poněvadž počítače mohou díky viru ovládat na dálku. Na jeho řízení použili autoři červa inovativní způsob. Každý den se vygenerují nové náhodné domény, kam se vir hlásí a žádá instrukce.

Cryptowall

Cryptowall je hlavní ransomwarový trojan, který šifruje soubory na infikovaném počítači a pak žádá po uživatelích zaplacení výkupného za dešifrování. Šíří se prostřednictvím škodlivých reklamních a phishingových kampaní. Cryptowall se poprvé objevil již v roce 2014.

HackerDefender

HackerDefender je primárně určen pro operační systémy Windows 2000 a XP. Útočit nicméně může také na novějších platformách od Microsoftu. Jde o nezvaného návštěvníka, který upravuje různé funkce v operačním systému, aby se vyhnul detekci bezpečnostním softwarem. HackerDefender je široce rozšířený, protože je volně k dispozici na internetu a lze snadno nainstalovat. S jeho pomocí mohou útočníci maskovat další škodlivé kódy

Locky

Locky patří aktuálně k nejrozšířenějším vyděračským virům na světě. Kybernetičtí zločinci jej navíc transformovali do nové formy, ta je přitom přinejmenším stejně nebezpečná jako samotný Locky. Nová hrozba je stejně jako předchůdce šířena nejčastěji e-mailovými zprávami s přiloženým infikovaným excelovým dokumentem.

„Locky byl v minulých dnech objeven v nové formě. Nová varianta dostala jméno Osiris podle koncovek zašifrovaných souborů,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Samotný útok tedy probíhá úplně stejně, jako tomu bylo dříve u Lockyho. Sluší se připomenout, že tento vyděračský virus počítačoví piráti začali v minulých týdnech šířit nejen prostřednictvím e-mailů, ale také skrze falešné fotky na sociálních sítích.

Ani u jednoho ze zmiňovaných vyděračských virů se po úspěšném útoku lidé ke svým datům již nedostanou.

Foto: Profimedia.cz

Většina škodlivých kódů dovede udělat v počítači pěknou neplechu.

Zeus

Zeus je široce rozšířený trojan zaměřený na Windows a nejčastěji je používá ke krádežím bankovních přihlašovacích údajů. Je-li stroj infikován, malware posílá informace, například přihlašovací údaje k účtu. Trojan je také používán k distribuci vyděračských virů.

Zeus byl poprvé identifikován v červenci 2007, kdy byl použit ke krádeži informací z United States Department of Transportation. V průběhu několika dalších let malware infikoval stovky tisíc strojů a stal se jedním z největších světových botnetů. Malware byl distribuován především prostřednictvím e-mailů.

Tinba

Na pozoru by se měli mít uživatelé také před škodlivým kódem zvaným Tinba. Tento bankovní trojský kůň se zaměřuje především na evropské zákazníky bank. Krade přihlašovací údaje oběti – jakmile se uživatel pokusí připojit ke svému účtu na jedné z internetových stránek vytipované banky. Následně zobrazí falešné webové stránky na obrazovce zprávu, která uživatele žádá, aby vyplnil své osobní údaje.

Tinba je známý od roku 2012 a cíle jsou většinou v Evropě, zejména v Polsku a Itálii. Nicméně stroje infikované Tinbou byly detekovány po celém světě.

Cryptoload

Cryptoload je obecný název pro skripty vytvořené ke stahování malwaru (především vyděračských virů) a obvykle jsou poslané jako archívy v příloze spamových kampaní. Skripty byly použity ke stažení například ransomwarů Cryptowall, TeslaCrypt a Locky.

CTB-Locker

Jedním z dalších zástupců vyděračských virů, před kterým by se měli mít uživatelé na pozoru, je CTB-Locker. Ten se zaměřuje na platformu Windows. Zašifruje všechna uživatelská data a za dešifrování požaduje platbu.

Malware se obvykle šíří jako spam s nebezpečnou přílohou ZIP nebo CAB. Malware je s největší pravděpodobností vyvíjen a distribuován ruskými kyberzločinci a je prodáván většinou také ruským subjektům. Jako označení se používají i další názvy, například Critroni nebo Onion.

RookieUA

RookieUA je určen ke krádežím informací. Získává informace o uživatelských účtech, jako jsou přihlašovací jména a hesla, a odesílá je na vzdálený server.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám