Hlavní obsah

Nejen reklamy, ale také počítačové viry. Spamy představují velké bezpečnostní riziko

Novinky, ort

Před 40 lety byla odeslána první spamová zpráva, i když název spam se pro nevyžádanou poštu začal používat až o několik let později. V dnešní době bohužel už dávno neplatí, že by spamy sloužily pouze k šíření nevyžádané reklamy, stejně tak jsou hojně využívány ke kybernetickým útokům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podíl spamu meziročně sice opět klesl – loni celosvětový objem nevyžádaných e-mailů spal o 1,68 procentního bodu na 56,63 %, spam nicméně představuje možná ještě větší bezpečnostní riziko než před lety.

Je to dáno tím, že kyberzločinci nevyžádané e-maily daleko častěji cílí, jak upozornili bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky Lab. Konkrétně je kyberzločinci rozesílají vždy v souvislosti s nějakou zajímavou událostí, aby skutečně měli šanci, že se jejich obsahem nechá oběť zlákat a skutečně zprávu otevře.

Podobným způsobem bylo loni zachyceno více než 246 miliónů útoků, což je meziroční nárůst o 59 % proti roku 2016. Nejčastěji jde přitom o nejrůznější phishingové útoky.

Pozor na rybáře

Pojem phishing je možné přeložit do češtiny jako rybaření. Útočníci si totiž podobně jako rybáři skutečně počínají. Při této technice trpělivě vyčkávají na své oběti, aby je mohli nalákat na nějakou návnadu – například výhru či finanční hotovost.

Od důvěřivců pak vylákají klidně i hesla, čísla kreditních karet nebo jiné údaje. Uživatelé tak nevědomky pomáhají počítačovým pirátům ovládnout jejich účet nebo klidně i umožní ukrást peníze přes internetové bankovnictví.

„Spammeři prokázali velkou míru přizpůsobivosti a mazanosti. V průběhu celého roku sledovali celospolečenská témata a významné události, jejich prostřednictvím chtěli upoutat pozornost uživatelů, od kterých by následně podvodně získali peníze či cenné informace,“ prohlásila spamová analytička společnosti Kaspersky Lab Darya Gudková.

Podle ní se útočníci v letošním roce zaměří prostřednictvím spamů a phishingových útoků především na kryptoměny. „Kyberzločinci se na rozdíl od roku 2017 zaměří i na další kryptoměny než pouze bitcoin,“ zdůraznila Gudková.

Spam existoval dříve než internet

Psal se rok 1978, přesně 1. května napadlo obchodníka Garyho Thuerka odeslat zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače všem lidem, na které sehnal jejich elektronickou poštovní schránku. Přestože tehdy ještě vlastně ani neexistoval internet – používala se jeho jednodušší obdoba – počítačová síť Arpanet.

První spam lákající na nový počítač dostalo v roce 1987 celkem 393 uživatelů. V současnosti se však spamy počítají na stovky miliónů – takové množství nevyžádané pošty je odesláno prakticky každý den.

První spam byl tedy odeslán přesně před 40 lety, a i po čtyřech dekádách je neodmyslitelnou součástí internetu. Bohužel. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám