Hlavní obsah

Nejen maže, ale rovnou přepisuje

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) varuje před hrozící vlnou ničivých kybernetických útoků. Jak informovala agentura Reuters, FBI rozeslala bezpečnostním expertům ve vytipovaných firmách varování před hrozícími útoky, které by mohly být velmi destruktivní. Podle FBI hrozí, že se další americké firmy stanou terčem podobného útoku, jaký postihl společnost Sony Pictures Entertainment.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Útok na tuto společnost byl masivní: hackeři se nabourali do řady interních systémů a způsobili rozsáhlé škody. Vedení muselo najmout specializovanou firmu, aby přesně zmapovala rozsah škod, zjednala nápravu a vylepšila zabezpečení do budoucna.

Již teď je však jasné, že hackeři dokázali ukrást citlivé osobní údaje zaměstnanců a externistů – a také několik natočených a v kinech dosud neuvedených filmů. Jedním z nich je film, který pobouřil komunistické vedení Severní Koreje. To posiluje spekulace, že za útokem stojí severokorejský režim.

Svědčí o tom i další indicie: analýza použitého malwaru ukázala, že má společné znaky s malwarem Dark Seoul, použitým na jaře 2013 k sérii útoků na jihokorejské úřady a finanční instituce. Analytici v tomto malwaru objevili nepřímé důkazy o vazbách na Severní Koreu.

Útok, který podle FBI hrozí, má být nebezpečný hlavně použitou metodou mazání dat. Malware má totiž za cíl přepisovat obsah disku napadeného počítače, což vylučuje nebo aspoň zásadně komplikuje možnost obnovy dat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám