Hlavní obsah

Nebezpečný bankovní trojan útočí na mobily v Česku, umí obejít zabezpečení přes SMS

Novinky, lez

Stále častěji útočí v Česku nebezpečný bankovní trojan Triada, který představuje hrozbu pro zařízení s operačním systémem Android – tedy především pro chytré telefony a tablety. Dovede dokonce obcházet zabezpečení on-line bankovnictví prostřednictvím SMS zpráv. Upozornili na to bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mobil s operačním systémem Android (ilustrační foto)

Článek

Triada dělá bezpečnostním expertům vrásky na čele. Ještě v minulém měsíci se totiž nedostal ani do žebříčku deseti nejrozšířenějších hrozeb, během pouhých čtyř týdnů se nicméně vyšvihl až na třetí pozici nejobávanějších virů pro mobilní zařízení.

Nejde přitom o žádný nový škodlivý kód, Triada se šířila internetem už v loňském roce. Tehdy nicméně bylo hlavní funkcionalitou tohoto nezvaného návštěvníka šíření reklamy a nevyžádané pošty na napadeném počítači.

Zákeřný trojský kůň útočí přes SMS zprávy

Bezpečnost

„Triada je známá tím, že se v minulosti podařilo útočníkům infikovat dodavatele třetí strany, který spolupracoval na vývoji levných mobilních telefonů, a díky tomu umístit svůj škodlivý kód do zařízení ještě předtím, než jej nový majitel poprvé spustil,“ připomněl Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce Esetu.

V průběhu uplynulých měsíců nicméně funkcionalitu Triady kyberzločinci upravili, čímž jej v podstatě proměnili na nebezpečný bankovní malware. V současnosti se tak dovede tento škodlivý kód zahnízdit v napadeném telefonu či tabletu, načež se napáruje na internetové bankovnictví. Dovede dokonce i modifikovat SMS zprávy, které jsou používány k potvrzování plateb.

Situace je o to vážnější, že SMS zprávy slouží u celé řady tuzemských bank také k potvrzování jednotlivých změn na účtu, ale například také k objednávání předschválených půjček. Útočníci tedy mohou uživatele připravit i o peníze, které na účtu nemají.

V zařízení se skrývá

Přijít na tohoto záškodníka přitom není vůbec jednoduché. „Triada se dokáže v zařízení velmi dobře skrývat a je velmi obtížné ji z telefonu odstranit,“ varoval Jirkal.

Podle něj si uživatel zpravidla malware do zařízení stáhne sám, velmi často z neoficiálního obchodu v rámci aplikace, která působí legitimním dojmem.

„Doporučuji proto aplikace stahovat výhradně z oficiálního obchodu Google Play a používat renomovaný bezpečnostní software, který potenciální riziko včas odhalí,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám