Hlavní obsah

Nebezpeční záškodníci číhají i na počítače od Applu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové viry se nevyhýbají ani strojům s platformou macOS od Applu, jak dokládá nejnovější statistika antivirové společnosti Eset. Nebezpečných záškodníků je sice méně než v případě operačního systému Windows, ale i tak je obezřetnost na místě.

Foto: archív výrobce

Mac Mini

Článek

Analytici Esetu v listopadu nejčastěji detekovali reklamní malware Pirrit, který kraluje virovým statistikám již několikátý měsíc po sobě. „Objem detekcí reklamního malwaru bude i pro následující období pravděpodobně stabilní. V případě adwaru Pirrit, který se objevuje v českém prostředí téměř celý letošní rok, se jedná o celou malware rodinu, která je dlouhodobě aktivní. Nepředpokládáme tak, že počet detekcí bude klesat,“ říká Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

„Adware proti jiným druhům škodlivého kódu nepředstavuje přímé riziko. Výrazně ale obtěžuje uživatele při jeho práci na zařízení a často jsou jeho prostřednictvím inzerované podvodné či přímo nelegální nabídky. Adware Pirrit obsahuje například funkce pro zobrazení vyskakujících oken a šíří se prostřednictvím nelegitimních verzí známých aplikací. Stejnou strategii využívají útočníci i v případě adwaru Bundlore, který do zařízení stahuje další nevyžádanou reklamu. Oba dva typy malwaru se pravidelně objevují na předních místech pravidelných měsíčních statistik pro systém macOS,“ připomněl Kropáč.

10 nejobávanějších virů na českém internetu

Bezpečnost

Podle něj by se uživatelé měli vyhýbat bezplatným a nelegálním verzím jinak placených služeb a nástrojů. Právě u nich totiž hrozí virová nákaza nejčastěji. „Útočníci chování uživatelů cíleně studují a vědí, že nalákat je na službu zdarma je úspěšné. Pokud uvidíte k bezplatnému stažení nějaký jinak drahý program nebo populární hru, je velmi pravděpodobné, že spolu s ní stáhnete i malware,“ konstatoval bezpečnostní expert.

V listopadu dále posiloval adware MaxOfferDeal. Ke svému šíření zneužívá sponzorovaný obsah a optimalizace pro vyhledávače (SEO). Pokud uživatel vyhledává na svém zařízení určité aplikace, jejichž názvy útočníci v tomto případě zneužili, malware mu zobrazí reklamu nebo přímo výsledky pro hledané služby a nástroje, které jsou v tomto případě ale falešné. Po jejich stažení se uživateli zobrazuje pouze reklamní obsah nebo mu adware do zařízení instaluje další nežádoucí aplikace a celkově zhoršuje použitelnost počítače.

„Propagovaný a optimalizovaný obsah, který se při vyhledávání aplikací a nástrojů uživateli zobrazuje, je v tomto případě poskytnutý přímo výrobcem škodlivého kódu. Doposud se takto adware objevil v souvislosti s vyhledávanými aplikacemi Easy Meme Generator, Image To Excel convertor, Unzip nebo Weather display. Riziko stažení škodlivého kódu uživatelé výrazně sníží, pokud budou aplikace stahovat z oficiálních zdrojů, nejlépe tedy z App Store,” doplnil Kropáč.

TOP10 kybernetické hrozby v ČR pro macOS – listopad 2021:
1.OSX/Adware.Pirrit (20,45 %)
2.OSX/Adware.Bundlore (10,61 %)
3.OSX/Adware.MaxOfferDeal (9,85 %)
4.OSX/TrojanDownloader.Adload (3,03 %)
5.OSX/TrojanDownloader.Agent (2,27 %)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám