Hlavní obsah

Můžeme věřit bitcoinu?

Novinky, Pavel Hrdina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během posledních několika měsíců došlo k bezprecedentním hackerským útokům na bitcoinové online burzy a peněženky. Majitelé kontroverzní a pro mnoho uživatelů stále ještě neznámé digitální měny přišly o částky v řádech milionů amerických dolarů. Dá se po těchto událostech bitcoinu nadále důvěřovat?

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Aféry s virtuální měnou propukly ve chvíli, kdy se o tomto fenoménu začínalo mluvit jako o světové měně budoucnosti. Raketový nárůst hodnoty bitcoinu nijak zásadně nezpomalila ani americká vláda, která kvůli podezření z virtuálního prodeje drog v říjnu zavřela populární webové stránky Silk Road (Hedvábná stezka), které využívaly a prosazovaly jeho používání.

Vedle útoků na online  bitcoinové peněženky na začátku tohoto roku varovali bezpečnostní experti před variantami škodlivých kódů, jejichž prostřednictvím kyberzločinci „těžili“ bitcoiny ilegálně, případně vykrádali tzv. online peněženky. Vzrůstající zájem podsvětí však slouží pouze jako další důkaz toho, že v internetovém světě zapouští bitcoin za necelé čtyři roky existence pevné kořeny.

Pokud sami lidé přestanou bitcoinu důvěřovat, mohou se během malé chvíle stát naprosto bezcennými.
James Andrews, redaktor finanční rubriky Yahoo UK

Na otázku, zda bitcoinům můžeme věřit, se vzhledem k prudkému vývoji dá jen těžko uspokojivě odpovědět. „Ve světě financí není nic opravdu bezpečné. Opravdové měny sice občas kolabují, bitcoin je ale ještě méně bezpečný než většina z nich. Říká se, že jde o nejdokonalejší spekulativní materiál, což je pravda. Zároveň ale nemá absolutně žádnou hodnotu v přímém platebním styku,“ varuje James Andrews, redaktor finanční rubriky Yahoo UK.

„Pokud sami lidé přestanou bitcoinu důvěřovat, mohou se během malé chvíle stát naprosto bezcennými. Stejně tak může jeho hodnota téměř neomezeně růst v závislosti na poptávce,“ doplňuje ekonom s tím, že stejná poučka platí pro jakoukoli měnu na světě. Nejvíce ohroženi jsou podle odborníků bitcoinoví začátečníci, kteří se v této problematice dostatečně neorientují a snadno tak naletí falešným slibům a nedůvěryhodným nabídkám.

Všechny dosavadní aféry s krádežemi bitcoinů měly na svědomí škodlivé kódy, případně hackerské útoky na online peněženky a bitcoinové burzy. Samotný systém, na kterém je fungování této digitální měny založeno, však dosud nikdo neprolomil.  Než se tedy sami pustíte do dobrodružství s virtuální měnou, dobře si vše prostudujte a rozmyslete si, zda do ní investujete své peníze. Jako oko v hlavě byste si pak měli střežit klíč od svého bitcoinového účtu. Jakmile o takový klíč přijdete, k vašim bitcoinům se sice nedostane nikdo nepovolaný, zároveň však ani vy, a to nenávratně.

Reklama

Výběr článků

Načítám