Hlavní obsah

Mileniálové kyberbezpečnost neřeší. Myslí si, že pro hackery nejsou zajímaví

Novinky, bri

Každý den kolují internetem desítky tisíc nejrůznějších virů. Z některých zpráv o bezpečnosti by se mohlo zdát, že se kybernetická rizika týkají pouze firem a organizací. Opak je ale pravdou. Přesto se více než třetina mileniálů domnívá, že nejsou pro kyberzločince atraktivním cílem. Vyplývá to ze studie antivirové společnosti Kaspersky.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mileniálové jsou jedinci, kteří počátkem jedenadvacátého století dosáhli prahu dospělosti. Zpravidla jde tedy o lidi ve věku 18 až 38 let, často jsou označováni jako generace Y.

Typický je pro tyto ročníky kladný vztah k výpočetním technologiím, sociálním sítím a dalším výdobytkům dnešní doby. Podle průzkumu společnosti Kaspersky tráví v průměru na síti sedm hodin denně, což z nich dělá ve skutečnosti relativně atraktivní cíl pro hackery.

Na scéně je nový vyděračský virus

Bezpečnost

„Protože současná situace přinutila mnoho lidí pracovat z domova, stal se domov technologickým centrem také pro mileniály. Ti nyní tráví na internetu v porovnání se začátkem roku bezmála o dvě hodiny více (1,8 hodiny) – čímž se jejich denní průměr zvýšil až na 7,1 hodin strávených on-line,“ informoval Andrew Winton, viceprezident marketingu ve společnosti Kaspersky.

Podle něj téměř polovina (49 %) dotázaných v průzkumu uvedla, že si díky tomuto extra času na internetu více uvědomují rizika a nutnost ochrany spojené s digitálním světem. Mileniálové tráví většinu času na sociálních sítích, ale téměř dvě třetiny (61 %) tvrdí, že trend on-line randění z domova představuje pro jejich on-line bezpečnost problém.

Pravidelné antivirové kontroly dělá jen polovina lidí

„Aby se před těmito problémy chránili, instaluje si polovina (52 %) generace Y aplikace pouze z oficiálních obchodů jako je Apple Store a Google Play,“ prezentoval výsledky průzkumu Winton s tím, že pravidelně nechává proběhnout antivirovou kontrolu na každém ze svých zařízení ale pouze 49 % mileniálů.

„Hodně mileniálů si myslí, že jsou pro hackery nezajímavým cílem, zároveň ale 36 % z nich uvádí, že by pro posílení svého digitálního bezpečí chtěli dělat více. Na pomyslném seznamu úkolů je však tato činnost pohřbena hluboko pod jinými aktivitami,“ podotkl bezpečnostní expert.

Zdůraznil přitom, že letošní rok je pro domácnosti po celém světě stran digitalizace přelomový. „Vzhledem k tomu, že se na domácí pracoviště přesunula velká část populace, je naše závislost na digitálních technologiích obrovská. Proto jsme chtěli v průzkumu zjistit, jak moc tento rok ovlivnil naše chování a pocity v rámci digitálního světa a nakolik jsme pohodlní co se týče digitálních technologií. Není překvapením, že mileniálové vnímají důležitost digitální bezpečnosti a uvědomující si ji o to více, jak se stírají rozdíly mezi prací a domovem,“ uzavřel Winton.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám