Hlavní obsah

Lákají na slevové kupóny, jde ale o podvod

Novinky, ort

Doslova jak lavina se prostřednictvím chatovacího programu WhatsApp šíří podvodné nabídky různých obchodníků na slevové kupóny. Odkazy na falešné stránky bohužel šíří i skuteční přátelé, kvůli čemuž se mohou nechat napálit i jinak velmi obezřetní jedinci. Před hrozbou varovali samotní prodejci, jejichž jména jsou v kampani počítačových pirátů zneužívána.

Foto: ort, Novinky

Ukázka podvodné zprávy

Článek

„Ahoj, Tesco rozdávají zadarmo kupóny. Právě mně jeden poslali, tak si taky řekni o jeden, než ta nabídka skončí. Stačí když přejdeš na odkaz ---- > http://tesco-cz.site/ <---- poděkovat mi můžeš později,“ stojí v podvodné zprávě, která se nejčastěji šíří přes WhatsApp.

K získání slevových kupónů přitom musí uživatelé nejen kliknout na odkaz ve zprávě, ale také nainstalovat aplikaci, která je na stránkách ke stažení. Pokud to udělají, dají uživatelům přístup k celému zařízení a datům, jež jsou v něm uložena.

Oběť mohou vydírat

Touto cestou mohou útočníci nejen ovládat zařízení na dálku, ale také přistupovat k uloženým datům. „Kdo na to bohužel naletěl, jako já, tak mu vymažou fotky z mobilu,“ podělila se o svou zkušenost Nikola Z.

Útočníci mohou svou oběť následně vydírat, prostřednictvím citlivých fotografií. Případně získané momentky a videa využijí k vytvoření falešných profilů na sociálních sítích, prostřednictvím nich budou následně dále škodit.

Obchodníci dávají od slev ruce pryč

Zástupci společnosti Tesco už se od slevových kupónů distancovali. „Přes aplikaci WhatsApp se šíří spam, který nemá s naší společností nic společného. Nevěnujte takovýmto zprávám pozornost, neklikejte na odkaz a uživatele zablokujte,“ poradili zástupci obchodního řetězce.

Je však nutné podotknout, že stejně tak mohou počítačoví piráti zneužít jména úplně jiných společností. Objevili se například i zprávy, které slibují slevové kupóny v rámci obchodů Albert. Obezřetnost uživatelů je tak na místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám