Hlavní obsah

Kyberzločinci se zaměřili na majitele webových stránek. Lákají přihlašovací údaje

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví podvodníci se tentokrát zaměřili na majitele různých internetových domén. V nevyžádaných e-mailech jim tvrdí, že potřebují ověřit jejich domény. Ve skutečnosti se však snaží pouze vylákat přihlašovací údaje. Na novou vlnu spamových zpráv upozornil registrátor Forpsi. Právě na jeho klienty je totiž útok cílen.

Foto: Novinky

Kyberzločinci se zaměřili na majitele webových stránek (ilustrační foto).

Článek

„Musíme zkontrolovat Forpsi domény, laskavě klikněte zde pro kontrolu nyní,“ tvrdí podvodníci ve phishingové zprávě.

Pod slůvkem zde se přitom ukrývá odkaz na podvodné webové stránky, které jsou hostované na italském serveru elenamagnelli.it. Není nicméně vyloučeno, že v dalších zprávách budou kyberzločinci používat odkazy i na jiné weby.

„Na zaslaný link neklikejte, stránka obsahuje falešný přihlašovací formulář. V žádném případě do formuláře nezadávejte své přihlašovací údaje,“ stojí v prohlášení společnosti Forpsi, která na nový podvod upozornila.

Mohou přesměrovat internetový provoz

Pokud uživatelé své přihlašovací údaje vyplnili, měli by si co nejdříve změnit heslo, případně kontaktovat technickou podporu.

S přihlašovacími údaji mohou počítačoví piráti přesměrovávat provoz internetových stránek na podvodné weby, měnit různá nastavení nebo se dostat i k datům uloženým na FTP.

Heslo se vyplatí změnit i v případě, kdy uživatelé používají stejné přihlašovací údaje na jiných internetových službách. Pro útočníky totiž není nic jednoduššího než odcizené jméno a heslo vyzkoušet i na dalších webech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám