Hlavní obsah

Kybernetickým útokům je konec. Bezpečnostní experti vyřadili internetové dělo z provozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolupráce policejních složek několika zemí vedla k zastavení provozu webové stránky označované vyšetřovateli za největšího světového zprostředkovatele takzvaných DDoS útoků. Server webstresser.org fungoval v podstatě jako obří internetové dělo, které počítačoví piráti podle Europolu nejčastěji namiřovali proti bankám, úřadům policejních složek či podnikům herního průmyslu po celém světě. Na svědomí mají útočníci přes čtyři milióny útoků.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V rámci operace vedené nizozemskými a britskými experty byli zatčeni administrátoři stránky v Británii, Chorvatsku, Srbsku a Kanadě, informovala agentura AP. Stránka samotná byla zablokována na základě rozhodnutí amerických úřadů.

Podle Europolu měl webstresser.org více než 136 000 registrovaných uživatelů. Zpravodajský web BBC napsal, že skrze platformu provedl loni v listopadu podezřelý z Británie útok na přední britské banky, jimž způsobil škody v řádu statisíců liber (milióny Kč).

V úterý bylo zatčeno šest osob podezřelých z provozování nelegální služby, která je od středy mimo provoz. Za jejího majitele označila chorvatská policie 19letého Chorvata, kterému za "vážné kriminální činy proti počítačovým systémům, programům a datům" hrozí až osmileté vězení. Policisté v rámci operace Power OFF dále v Nizozemsku, Německu a Spojených státech zabavili počítače a další techniku.

Hrozba, která překračuje hranice

„Ze své podstaty jsou kyberzločiny hrozbou, která překračuje hranice, a naše odpověď by se měla opírat o úzkou mezinárodní spolupráci," zdůraznila vyšetřovatelka britského Národního kriminálního úřadu (NCA) Jo Goodallová.

„Zatčení provedená v posledních dvou dnech ukazují, že internet neskýtá pachatelům absolutní anonymitu, a my doufáme, že v nadcházejících týdnech identifikujeme další podezřelé osoby spojené se stránkou," citovala Goodallovou agentura AFP.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

„Nedělejte to," vzkázal uživatelům podobných nástrojů, jakým byl Webstresser, šéf útvaru nizozemské policie pro moderní technologie Gert Ras. ”Po vypátrání DDoS služby, kterou používáte, vás zbavíme anonymity, dostanete zápis do trestního rejstříku a vaše oběti budou v pozici, že od vás budou moci vymáhat odškodné," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám