Hlavní obsah

Kriminalita kolem kryptoměn se loni vyšplhala na rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Kriminalita kolem kryptoměn se v loňském roce vyšplhala na rekord. Na nelegální adresy odešlo v digitálních měnách v přepočtu 14 miliard dolarů (přes 303 miliard korun), což je meziročně o 79 procent více. Podíl nezákonných aktivit na celkovém objemu transakcí s kryptoměnami ale zůstal nízký, činil 0,15 procenta. Zjistila to analýza společnosti Chainalysis, na kterou se odvolává agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celkový objem kryptoměnových transakcí loni vzrostl na 15,8 bilionu dolarů. To je proti předchozímu roku nárůst o více než 550 procent.

Za nelegální adresy se označují peněženky spjaté s kriminálními aktivitami. Patří mezi ně například ransomware, který zašifruje soubory nebo znemožní používat počítač, anebo i takzvané Ponziho schéma. To funguje na principu podvodu označovaného někdy jako letadlo, kdy provozovatel investičního fondu vložené prostředky dál neinvestuje, ale vyplácí investory z peněz lidí, kteří je do něj vložili po nich.

Žena ležící v nemocnici poslala manželovi údaje do bankovnictví. Přišli o 800 tisíc

Bezpečnost

„Kriminální zneužívání kryptoměn vytváří obrovské překážky pro jejich další přijetí, zvyšuje pravděpodobnost restrikcí uvalených vládami, ale nejhorší ze všeho je, že jeho oběťmi jsou nevinní lidé po celém světě,“ uvádí Chainalysis.

Zpráva také uvádí, že významnou roli v krádežích finančních prostředků a podvodech sehrál nárůst decentralizovaných financí neboli DeFi. To je technologie, která umožňuje půjčování v kryptoměnách mimo tradiční bankovnictví.

V roce 2020 byly z platforem DeFi ukradeny kryptoměny v hodnotě téměř 162 milionů dolarů, což bylo 31 procent ze všech ukradených kryptoměn. Proti roku 2019 je to nárůst o 335 procent a loni se toto číslo zvýšilo o 1330 procent na 2,3 miliardy dolarů, uvádí Chainalysis.

Hackeři lákají na novou kryptoměnu Amazonu. Je to ale podvod

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Putinovi kryptoměny nevadí. Ani jako platidlo

V letošním roce sílí v různých koutech světa snahy o regulaci kryptoměn. Ruský prezident Vladimír Putin se ale v rozhovoru pro server CNBC vyslovil pro jejich...

Výběr článků

Načítám