Hlavní obsah

Každý druhý odeslaný e-mail je spam, přesto jeho podíl klesá

Počet nevyžádaných e-mailových zpráv se v říjnu proti předchozímu měsíci celosvětově snížil o desetinu. Podíl spamu na celkovém poštovním provozu byl téměř 65 procent. Vyplývá to z říjnové studie Symantec Intelligence Report.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O získání citlivých finančních údajů se snažil jeden z 287 e-mailů, škodlivý program pak obsahoval každý 229. e-mail. Na rozdíl od spamu se v říjnu zvýšil počet podvodných webových stránek. Za jeden den Symantec blokoval v průměru 933 stránek, což je o pětinu více než v září.

Podvodníci hrají na city 

Nejčastějším obsahem spamu jsou nejrůznější nabídky na cenově výhodné léky, módní doplňky, hodinky, produkty na snižování váhy, pracovní místa a půjčky. Místo výhodné nabídky přitom zpráva zpravidla skrývá nějaký škodlivý virus.

Zneužívány jsou také nejrůznější katastrofy, jako například v roce 2010 zemětřesení na Haiti, kdy se pod záminkou humanitární pomoci snažili podvodníci vylákat z důvěřivých lidí finanční prostředky.

Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy. Pozor je nutné dávat na zprávy, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám