Hlavní obsah

Každý den kolují internetem statisíce virů. Loni jich přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žebříčky nejrozšířenějších škodlivých kódů zpravidla obsahují stále stejná jména. Z toho by se dalo usuzovat, že kyberzločinci neprogramují žádné další hrozby. Realita je ale úplně jiná, jak dokládá analýza antivirové společnosti Kaspersky – internetem kolují každý den statisíce nezvaných návštěvníků, kteří spoléhají na důvěřivost lidí či slabiny v systému.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za uplynulých 12 měsíců zachytili bezpečnostní experti společnosti Kaspersky rekordních 380 000 nových typů škodlivých souborů denně. „Je to o 5,7 % více než v roce 2020, což představuje průměrný denní nárůst od 20 000 zachycených nových hrozeb,“ prohlásil Denis Staforkin, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Podle něj drtivá většina hrozeb tradičně využívala souborů Windows PE, jejich podíl byl 91 procent. „Během roku 2021 však začali kyberzločinci mnohem aktivněji šířit hrozby spojené s operačním systémem Linux. Počet detekovaných malwarových souborů a dalšího nežádoucího softwaru pro linuxové prostředí meziročně vzrostl o 57 procent,“ konstatoval Staforkin s tím, že více než polovinu (54 %) hrozeb představovaly nespecifikované trojské koně.

Kybernetická kriminalita je v Česku na vzestupu, varovala policie

Bezpečnost

„Zatímco u mnoha typů hrozeb došlo v roce 2021 ve srovnání s rokem 2020 k poklesu, výskyt trojanů typu Dropper naopak vzrostl o 2,24 procenta. Tyto programy jsou obzvláště nebezpečné, protože instalují do zařízení oběti další, sofistikovanější malware,“ prohlásil bezpečností expert.

Zdůraznil přitom, že výrazně vzrostl také počet detekovaných červů (117,5 %), jejichž podíl dosáhl 9 % – tyto programy se mohou po průniku do systému samostatně replikovat a šířit. A konečně o 27 % vzrostl počet virů, čímž se jejich podíl zvýšil na 10 procent.

Bezpečnostní expert zdůraznil, že vzrůstající podíl škodlivých kódů souvisí s prací z domova. „Mohutný přechod na online operace také znamená, že se po celém světě používá více zařízení. To dává více příležitostí k útoku a následně vede k většímu ohrožení uživatelů. Zvyšování digitální gramotnosti a pravidelná aktualizace bezpečnostních řešení jsou proto dva mimořádné úkoly, jimž by měli uživatelé věnovat zvýšenou pozornost,“ uzavřel Staforkin.

Měsíce pečlivě sledují, pak udeří. BlueNoroff drancuje účty startupů

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám