Hlavní obsah

Jsou Windows 8 bezpečné?

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Komerční článek - Operační systém Windows 8, který v domácnostech a firmách postupně nahrazuje předchozí „sedmičkovou“ verzi, vstoupil teprve nedávno oficiálně na trh. Vydání nových verzí světově dominantní platformy z dílny Microsoftu provázely nejen diskuse o tom, jak novinka uspěje u zákazníků, ale také o její bezpečnosti. Jak si Windows 8 poradí s aktuálními počítačovými hrozbami?

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Tak složitý software, jakým nové Windows bezpochyby jsou, samozřejmě obsahuje bezpečnostní chyby, které se jeho autoři snaží postupně odstraňovat pomocí záplat v pravidelných aktualizacích. Ty jsou vydávány každé druhé úterý v měsíci, a pokud máte systém správně nastavený, údržby si ani nevšimnete.

Jakkoli bylo dlouhodobé testování a ladění programu pečlivé, existence celé řady stále ještě nových a v praxi málo prověřených prvků a funkcionalit s sebou nese bezpečnostní rizika. A to i přesto to, že ve vlajkové lodi Microsoftu jsou přítomny funkce jako vylepšený BitLocker, vlastní antivirový systém nebo inovované metody přihlašování do systému.

Nevyzrálost systému může od nákupu odradit např. některé firemní zákazníky, kteří se obávají, že zneužití některé bezpečnostní skuliny kyberzločinci by mohlo ohrozit např. firemní data. Tyto obavy se snaží Microsoft rozmetat právě prostřednictvím vlastních bezpečnostních prvků a aplikací, které mají uživatele chránit v případě, že nepoužívají žádný jiný bezpečnostní software.

Stále ovšem platí, že v otázkách počítačové bezpečnosti se vyplatí důvěřovat společnostem, pro které je tato oblast hlavním oborem podnikání. Jedno z nejspolehlivějších bezpečnostních řešení, ESET Smart Security 6 od společnosti ESET, které se může pochlubit celou řadou nezávislých ocenění, je s Windows 8 plně kompatibilní, stejně jako další produkty od ESETu.

Reklama

Výběr článků

Načítám