Hlavní obsah

Je elektronické bankovnictví bezpečné?

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj ESET)

Komerční článek - Na otázku z titulku můžeme hned odpovědět, že ano. Ovšem pouze při splnění určitých podmínek. Jako u většiny internetových služeb platí, že internetové bankovnictví je bezpečné právě tak, jak obezřetně ho využíváte. Nakonec totiž vždy záleží především na uživateli a jeho přístupu. Jste–li dost opatrní a svědomití, z ovládání svého bankovního účtu na internetu mít strach nemusíte. Přečtěte si pět tipů, jak na to.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Vytvořte si bezpečné heslo

Zásada číslo jedna, na kterou byste měli dbát u přihlašování k jakékoli službě. Bezpečné heslo je prostě základ a většina online bankovních aplikací přímo vyžaduje při jeho tvorbě dodržování základních pravidel tzv. silných hesel. To znamená především dostatečnou délku (minimálně osm znaků), využívání kombinace čísel a velkých a malých znaků apod. Heslo byste si také měli pravidelně měnit. Není to zrovna pohodlné, jde ale o bezpečnost vašeho konta.

Používejte vlastní počítač

S počítači je to jako se zubními kartáčky. Měli byste používat pouze ten svůj. Váš počítač, nebo třeba tablet či smartphone používáte především vy sami a víte nejlépe, kdo všechno k němu má přístup a jak kvalitně je zabezpečen před nejrůznějšími hrozbami. Pokud jste nuceni využít veřejný počítač, neměli byste přistupovat k žádným webovým službám, které vyžadují zadávání citlivých informací. V opačném případě vždy riskujete.

Chraňte si své citlivé údaje

Pamatujte, že vaše banka po vás nikdy nebude vyžadovat sdělení vašich citlivých údajů prostřednictvím telefonu nebo emailu. Proto byste do telefonu nebo elektronické pošty nikdy neměli zadávat své přihlašovací údaje. Jediné místo, kam je můžete zadat bez obav, je oficiální, zabezpečené rozhraní internetového bankovnictví. Pro jistotu si zkontrolujte adresový řádek v prohlížeči, kde by na začátku mělo být https místo http. Vždy je lepší zadat adresu internetového bankovnictví ručně, než kliknout na odkaz v emailu. Ten totiž může vést na podvrženou stránku.

Kontrolujte pravidelně svůj bankovní účet

Jistota je jistota. Kdykoli provedete jakoukoli online transakci, zkontrolujte si svůj účet. Ať už něco platíte nebo platbu očekáváte, podívejte se, jestli se suma na účtu změnila o správnou částku. Pokud se tak nestane, informujte okamžitě svou banku. Pokud jste se správou vašeho účtu skončili, nezapomeňte se také odhlásit.

Používejte kvalitní antivirový software

Pokud si myslíte, že bezpečnostní softwarové řešení vás před riziky internetového bankovnictví neochrání, zkuste si zjistit, co nejnovější antivirové programy doopravdy nabízejí. ESET Smart Security 6 od společnosti ESET kromě spolehlivé antivirové ochrany obsahuje i antiphishingový modul.  Ten dokáže detekovat podvodnou stránku na základě jejího chování, takže pokud vám zkříží cestu phishingový email, tato funkcionalita nebezpečnou stránku zablokuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám