Hlavní obsah

Zákazníkům se komplikují nákupy. Hackeři si vzali na mušku Alzu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vánoční sezona je v plném proudu, internetový obchod Alza.cz však musí kromě náporu zákazníků řešit také útoky hackerů. Ti se snaží zařadit stránky tohoto e-shopu na nejrůznější blacklisty. Kvůli tomu mohou některé prohlížeče uživatelům hlásit, že je Alza.cz škodlivá a že by ji neměli navštívit. Informovali o tom zástupci společnosti.

Foto: Alza.cz

Výdejna e-shopu Alza.cz (ilustrační foto)

Článek

Podle vyjádření Alzy neznámý útočník vystupuje na internetu pod IP adresou webu Alza.cz. IP adresa představuje unikátní číselnou kombinaci pro každou internetovou doménu, hacker ji ale v tomto případě zfalšoval a svým jednáním se snaží zařadit IP adresu tohoto obchodu na černé listiny, které vede hned několik světových organizací a které následně využívají jednotlivé webové prohlížeče.

„Proti útokům vedeným touto cestou je velmi těžké se bránit. Existující obranné mechanismy nefungují stoprocentně a útoky navíc probíhají mimo naši infrastrukturu, a tedy i mimo naši kontrolu,“ vysvětlil Petr Chlumský, IT ředitel Alzy.

V ČR loni dál rostla kyberkriminalita, přibyly případy hackingu

Bezpečnost

Výsledek počínání kyberzločinců je nepříjemný nejen pro tento internetový obchod, ale také pro samotné zákazníky. Alza.cz se totiž skutečně dostala na některé seznamy škodlivých IP adres, uživatelům se pak při snaze o návštěvu stránek může web ukázat jako škodlivý.

Webový browser v takovém případě uživateli radí, že by stránky neměl navštěvovat – je to sice možné obejít pár kliky, ale někteří uživatelé se mohou takovým varováním skutečně nechat odradit. Pokud však stránku blokuje přímo poskytovatel připojení, samotný uživatel se ze svého počítače na web Alzy skutečně snadno nedostane.

Kontaktovat poskytovatele připojení

„V tuto chvíli se snažíme o odstranění naší IP adresy z blacklistů, abychom všem zákazníkům náš web opět zpřístupnili,“ doplnil Chlumský s tím, že v žádném případě nedošlo k ohrožení bezpečnosti dat uživatelů.

Zákazníci, kteří se s podobnými problémy setkají, se mohou obrátit na zákaznickou linku 225 340 111 nebo na svého poskytovatele internetového připojení s upozorněním, že tento web blokuje. Poskytovatel totiž může zakázaný web manuálně opět povolit.

Reklama

Související témata:

Související články

Kyberzločinci už rozjeli vánoční podvody

Do Vánoc zbývají necelé dva měsíce. Kvůli nejisté situaci kamenných obchodů v souvislosti s koronavirovými opatřeními proto bude spousta lidí nakupovat letos...

Hackeři se zaměřují na pacienty s koronavirem

Českem se v posledních dnech začaly šířit prostřednictvím SMS zpráv i e-mailů podvodné zprávy, které informují o výsledku testování na covid-19. Před novou...

Výběr článků

Načítám