Hlavní obsah

Jaké viry útočí na počítače od Applu nejčastěji?

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antivirová společnost Eset zveřejnila svůj pravidelný žebříček nejrozšířenějších hrozeb, se kterými se mohou setkat uživatelé počítačů s logem nakousnutého jablka – tedy platformy macOS. Překvapivě drtivá většina škodlivých kódů pocházela z legitimních aplikací.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Nejčastěji se totiž na území České republiky šířil adware, tedy nezvaní návštěvníci obtěžující uživatele nevyžádanou reklamou. Tyto škodlivé kódy mohou také majitele počítačů s logem nakousnutého jablka přesměrovávat na podvodné stránky.

Téměř za pětinou všech detekovaných virů stál malware Pirrit, který dovede na napadeném stroji zobrazovat vyskakující okna s reklamou. „Adware jako takový nepřestavuje přímé riziko. Výrazně ale snižuje použitelnost počítače svými projevy, jako jsou vyskakující okna nebo do webových stránek vložené reklamy. Často také snižuje výpočetní výkon. Dalším problémem je to, co se prostřednictvím adware inzeruje,“ vysvětlil Jiří Kropáč, vedoucí brněnského viruslabu Esetu.

Špehovací software i bankovní malware. Jaké viry ohrožují mobily nejčastěji?

Bezpečnost

„Nemalá část inzerce nabízí produkty pochybné kvality nebo jde vyloženě o podvody. Reklamní inzerát tak přesměruje uživatele na manipulativní stránku, která může z uživatele například vylákat citlivé údaje a způsobit tak další škody,“ doplnil Kropáč s tím, že adware Pirrit si uživatel stáhne do zařízení zpravidla jako součást jiného programu z internetu.

Také druhou nejvážnější hrozbou byl adware Bundlore, byť v jeho případě meziměsíčně klesl objem detekcí téměř na polovinu. „V tomto případě jde o takzvaný instalátor adware, který kromě legitimní aplikace stahuje i reklamní či jinak sponzorovaný obsah,“ podotkl bezpečnostní expert.

„Zpravidla stahuje nějaký doplněk do internetového prohlížeče nebo aplikaci, která následně uživateli zobrazuje reklamu. V každém případě ale tento nevyžádaný software útočníci maskují jako aplikaci nebo nějaký systémový program, který nebude uživateli nápadný,“ konstatoval Kropáč.

Stahuje dalšího trojského koně

Prakticky úplně stejně funguje také TrojanDownloader.Adload, kterému patří třetí příčka. Tento nezvaný návštěvník obsahuje funkci pro stažení trojského koně, který po své instalaci umožní stahovat další reklamní malware.

„Podobný postup, kdy první malware stahuje další a další, je velmi běžný i u jiných operačních systémů. Cílem útočníků je obejít slabé zabezpečení daného zařízení. Je totiž možné, že malwaru, který jen stahuje jiný program, si uživatel nebo méně spolehlivý bezpečnostní program nevšimne,“ uzavřel bezpečnostní expert.

V tabulce níže naleznete přehled škodlivých kódů pro macOS, které byly v Česku v červnu zachyceny nástroji od Esetu nejčastěji.

TOP5 kybernetické hrozby v ČR pro platformu macOS – červen 2021:
1.OSX/Adware.Pirrit application (18,33 %)
2.OSX/Adware.Bundlore application (15,00 %)
3.OSX/TrojanDownloader.Adload trojan (8,33 %)
4.OSX/TrojanDownloader.Agent trojan (6,67 %)
5.OSX/Agent trojan (5,00 %)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám