Hlavní obsah

Internet Explorer podlehl hackerům za 17 sekund

Novinky, zgl

Kanadský Vancouver se stal v březnu útočištěm hackerů z celého světa. Sjeli se sem kvůli akci zvané Pwn2Own, kde jednotlivci i týmy mezi sebou soutěží v prolamování bezpečnostních opatření různých programů. Rozruch vzbudily především výsledky kategorie internetových prohlížečů, kde neobstál ani jediný ze známých browserů.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Na letošním ročníku se dohromady rozdělily ceny v celkové hodnotě 317 500 dolarů, tedy v přepočtu bezmála osm miliónů korun.

Článek

Prolomit bezpečností prvky se podařilo hackerům u Firefoxu, Safari, Chromu a také Internet Exploreru. U posledního jmenovaného prohlížeče od společnosti Microsoft na to přitom čínským hackerům z týmu 360Vulcan stačilo pouhých 17 vteřin.

V soutěži Pwn2Own nejde jen o prestiž a uznání od ostatních hackerů, úspěšní „lamači“ si za své dovednosti pravidelně odnášejí nemalé finanční odměny. Například tým 360Vulcan dostal za prolomení 64bitové verze Internet Exploreru v rekordním čase odměnu 32 500 dolarů, tedy více než 815 tisíc korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Objeveny chyby ve Windows

Na akci bylo také prolomeno zabezpečení programů od společnosti Adobe, konkrétně Readeru a Flash playeru. Odhalit se podařilo také tři chyby v operačním systému Windows, pomocí kterých hackeři získali systémová oprávnění – mohli se tedy dostat k uloženým datům na napadených strojích i na ně propašovat prakticky libovolnou počítačovou havěť.

Od roku 2007 se akce Pwn2Own koná každoročně. Podílejí se na ní velké počítačové společnosti, jako je například Hewlett-Packard, které se snaží odhalit chyby v softwarových produktech ještě před jejich globálním zneužitím a zároveň si z řad hackerů vytipovat potenciální zaměstnance – bezpečnostní experty.

Na letošním ročníku se dohromady rozdělily ceny v celkové hodnotě 317 500 dolarů, tedy v přepočtu bezmála osm miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám