Hlavní obsah

Hackerský útok vyřadil propagační web ukrajinského státu z provozu

Kyjev

Kybernetický útok na několik hodin vyřadil z provozu propagační stránky ukrajinského státu. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské ministerstvo zahraničí, které web spravuje. Stalo se tak v době napětí na ukrajinsko-ruské hranici, kde Rusko soustředilo desetitisíce vojáků. V polovině ledna postihl ukrajinské instituce rozsáhlý kybernetický útok, z něhož Kyjev obvinil Moskvu.

Foto: repro Ukraine.ua

Propagační web Ukraine.ua

Článek

Útok zasáhl web Ukraine.ua, který byl spuštěn teprve 14. ledna. Snaží se propagovat moderní tvář Ukrajiny v cizině, a to v sedmi různých jazycích. Po útoku hackerů začal znovu fungovat ve středu odpoledne, uvedlo ministerstvo bez bližších podrobností.

Podle všeho šlo o útok typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ten má vždy stejný scénář, stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Útok na ukrajinské vládní systémy byl komplexnější, uvedla kybernetická policie

Bezpečnost

Před necelými dvěma týdny postihl kybernetický útok přibližně 70 internetových stránek ukrajinských vládních a regionálních orgánů. Objevil se na nich vzkaz vyzývající Ukrajince, aby se "báli a očekávali nejhorší". Ukrajinští činitelé uvedli, že za tímto kybernetickým útokem stojí Rusko. Moskva jakoukoli odpovědnost odmítá.

Rusko rozmístilo u ukrajinských hranic desetitisíce vojáků a Kyjev i některé západní země tvrdí, že Moskva připravuje invazi na Ukrajinu. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Moskva požaduje od Západu bezpečnostní záruky, jejichž součástí má být závazek NATO nepřijmout Ukrajinu za členský stát aliance. NATO tento požadavek odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám