Hlavní obsah

Hackeři z Anonymous napadli web britského ministerstva vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Hackerské sdružení Anonymous v noci ze soboty na neděli napadlo internetovou stránku britského ministerstva vnitra. Skupina to podle webu deníku The Guardian uvedla na svém účtu na sociální síti Twitter. Hackeři tak prý protestují proti některým krokům britské vlády. Server BBC uvedl, že na stránky se nebylo možné dostat od zhruba 21:00 místního času (22:00 SELČ). Stránka byla nepřístupná i po půlnoci SELČ.

Foto: Profimedia.cz

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

Anonymous podle svého sdělení na Twitteru na web zaútočili na protest proti "drakonickým návrhům sledování" elektronické pošty. Podle jiné zprávy bylo však důvodem vydání několika britských občanů do USA.

Další zprávy na Twitteru uváděly, že v rámci stejného protestu byl terčem útoku i web kanceláře britského premiéra. Mluvčí úřadu to popřel, podle BBC byl ale přístup na stránku kanceláře nějakou dobu pomalý.

Britské ministerstvo vnitra tento týden oznámilo, že hodlá přijmout právní úpravu týkající se opatření pro sledování e-mailů. Podle činitelů jde o nutný krok v rámci boje s kriminalitou a terorismem. Kritici tvrdí, že jde o narušení soukromí.

Podle tweetů citovaných na serveru guardian.co.uk chtěli počítačoví piráti akcí podpořit tři osoby, kterým kvůli obvinění z hackerství hrozí vydání do USA. Jeden z nich by v USA mohl být odsouzen až k 60 letům vězení.

Hackeři napadli tisíce čínských webů

Anonymous pronikli v tomto týdnu na stovky čínských oficiálních stránek a změnili jejich obsah. Hackeři je napadají na protest proti tomu, že Peking podle nich prosazuje cenzuru internetu. V pátek sdružení pohrozilo dalšími útoky proti čínským webům.

Podle bezpečnostních expertů jsou útoky hackerů z hnutí Anonymous jen prvním náznakem toho, co nás čeká. Podobné ideologické útoky se totiž budou rozmáhat stále častěji. Takzvaný hacktivismus, tedy aktivita hackerů v on-line světě, se bude týkat stále častěji firem i státních organizací.

„Víc než dříve budou tyto akce mířit proti politikům, soudům, policejním složkám, ale i vrcholným manažerům. V roce 2012 dojde také k ukázkovým akcím v oblasti kybernetické války. Hlavním cílem zatím bude spíše testovat možnosti těchto útoků. Až dosud vlády vyspělých zemí chránily především své vládní a vojenské sítě. Nyní bude třeba uvědomit si i míru škod, které mohou způsobit akce proti další kritické infrastruktuře, zejména proti rozvodným sítím,“ konstatovala mluvčí české pobočky antivirové společnosti McAfee Alžběta Hanibalová.

Ideologicky motivovaný útok zaznamenala antivirová společnost Eset například loni po prosincových parlamentních volbách v Rusku. Cílem hackerské aktivity se stala webová stránka Superjedi.ru, kde si v diskusním fóru lidé vyměňovali názory na politickou situaci v zemi, připomněl server Softpedia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám