Hlavní obsah

Hackeři ukradli přes 100 000 fotografií a videí ze Snapchatu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 100 000 videí a fotografií z aplikace Snapchat uniklo na internet. O víkendu pak část z nich byla zveřejněna na internetu. Mezi lechtivým obsahem jsou přitom i data, která jejich majitelé považovali za smazaná. Upozornil na to server listu Daily Mail.

Ukázka mobilní aplikace Snapchat

 
Článek

Mobilní aplikace Snapchat, určená pro iOS od Applu a Android, se těší v posledních letech velké popularitě. Program umožňuje posílat text, fotografie i videa, které krátce po přečtení zmizí. Především mladší jedinci si proto aplikaci oblíbili a často ji využívají i k posílání lechtivých materiálů.

Mají tak pocit, že se k citlivým datům nedostane někdo cizí. Jenže jak se nyní ukázalo, není to tak úplně pravda. Citlivé materiály se nyní dostaly do rukou počítačových pirátů, kteří je systematicky sbírali několik let.

Servery Snapchatu nebyly nikdy narušeny a nebyly zdrojem těchto úniků.
mluvčí Snapchatu.

Zástupci aplikace přitom dávají od zveřejněných snímků ruce pryč. „Můžeme potvrdit, že servery Snapchatu nebyly nikdy narušeny a nebyly zdrojem těchto úniků,“ uvedl pro Daily Mail mluvčí Snapchatu.

Podle něj došlo k úniku prostřednictvím třetích stran. Konkrétně tedy na zařízeních, na kterých byly nainstalovány upravené aplikace, jež dokážou veškerý obsah odchytávat. Únik se tedy týká především uživatelů, kteří používali neoriginální aplikaci Snapchat.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace Snapchat

Zároveň se ale také týká lidí, kteří posílali těmto uživatelům zprávy z legitimní aplikace – kybernetičtí zločinci se k jejich fotografiím, videím a textům jednoduše dostali z neoriginálního programu, který byl nainstalovaný na přístroji příjemce. I proto dosahuje tento únik tak obřích rozměrů.

„Neustále se snažíme proti neoficiálním aplikacím bojovat a spoustu z nich se nám podařilo odstranit,“ prohlásil mluvčí Snapchatu. Jejich šíření je ale tak rychlé, že jde spíše o „boj s větrnými mlýny“.

Odcizené fotografie celebrit

Informace o úniku dat ze Snapchatu přichází jen pár týdnů po skandálu s odcizenými fotografiemi celebrit, ke kterým se počítačoví piráti měli dostat údajně prostřednictvím služby Apple iCloud. [celá zpráva]

V globálním měřítku používá aplikaci Snapchat na 100 miliónů lidí. Polovinu z nich přitom tvoří děti ve věku od 13 do 17 let. Velký potenciál ve Snapchatu vidí také internetová společnost Yahoo, která se do podniku chystá investovat údajně až 20 miliónů USD (439,2 miliónu Kč). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám