Hlavní obsah

Hackeři našli v síti Pentagonu 138 bezpečnostních děr

– Washington
Novinky, ort

Velmi netradičním způsobem se americké ministerstvo obrany rozhodlo otestovat bezpečnost své sítě a dalších počítačových systémů. Uspořádalo soutěž, ve které se hackeři mohli předhánět, kdo najde více bezpečnostních trhlin. A málo jich rozhodně nebylo…

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

Hledat chyby v sítích Pentagonu mohli hackeři beztrestně jeden celý měsíc. Do unikátního programu se přihlásilo více než 1400 technologických nadšenců, kteří za pouhých třicet dní odhalili celkem 138 závažných bezpečnostních děr.

Ty nebyly žádným způsobem zneužity. Díky tomu, že na ně hackeři upozornili, mohli je bezpečnostní experti amerického ministerstva obrany opravit.

Nejúspěšnější hacker získal statisíce

O výsledcích hackerského klání informoval na konci minulého týdne americký ministr obrany Ashton Carter s tím, že nejúspěšnější hledač bezpečnostních chyb obdržel odměnu ve výši 25 000 dolarů, tedy bezmála 600 tisíc korun.

Celkově měl Pentagon na odměny pro hackery vyčleněno 75 000 dolarů 1,8 miliónu korun.

Carter se netajil tím, že ministerstvo na podobné soutěži velmi vydělalo. Kdyby si totiž najalo nějakou specializovanou firmu na hledání bezpečnostních trhlin, odměny by se pohybovaly v řádech miliónů dolarů.

Zároveň zdůraznil, že se Pentagonu touto netradiční soutěží podařilo navázat kontakt s „inovativními“ lidmi, kteří evidentně mají zájem pomáhat s obranou své vlasti. Nevyloučil, že v podobných kláních bude americké ministerstvo obrany pokračovat i nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám