Hlavní obsah

Hackeři mohou napadnout televizory i automobily, varují experti

Novinky, mif

Moderní elektronika je rok od roku chytřejší. Například většina dnes nabízených televizorů má možnost instalovat aplikace i internetové připojení. A právě to znepokojuje bezpečnostní experty, podle kterých se může hacker jednoduše dostat k citlivým osobním údajům. Problematika zabezpečení se přitom netýká jen TV přístrojů, ale i automobilů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zabezpečení počítačů v dnešní době podceňuje málokdo. U automobilů i chytrých televizorů se ale lidé nemohou chránit žádným programem, což je podle bezpečnostních expertů alarmující. Přitom podle statistik analytické skupiny NPD Group by měl během čtyř následujících let vzrůst počet TV přístrojů, které mají zabudovaný internetový prohlížeč, v severní Americe i západní Evropě na 100 miliónů přístrojů.

„Naším cílem bylo zjistit, zda bychom mohli proniknout do set-top boxu, ukradnout osobní údaje zákazníků, používat jejich zaplacené služby, nebo nechat systém zhroutit. Vše se nám povedlo za pár minut,“ uvedl Roger Grimes pro server PC World s tím, že na testech spolupracoval s dalšími dvěma kolegy.

Podle něj mohou počítačoví piráti napadením televizoru získat především přístupové údaje k placeným kanálům. V případě, že lidé využívají webový prohlížeč v televizoru k přístupu ke svým bankovním účtům, e-mailovým schránkám nebo sociálním sítím, mohou být následky ale ještě daleko horší.

Pohodlné ovládání vozů, nebo bezpečnost?

Ještě alarmující je podle expertů otázka bezpečnosti automobilů, které zvládají komunikovat se svým majitelem prostřednictvím chytrého telefonu. V Evropě zatím nejsou tyto systémy tolik využívané, ale v Americe již lidé často odemykají i startují vozy prostřednictvím iPhonu - namontování technologie pro dálkové ovládání totiž vyjde pro libovolný vůz zhruba jen na dva tisíce korun.

Jak se bohužel zdá, cena odpovídá kvalitě. Výzkumníci Don Bailey a Mathew Solnik totiž dokázali s pomocí obyčejného notebooku zjistit všechna přístupová hesla a nastavení, která jsou nezbytná pro komunikaci mezi automobilem a chytrým telefonem. Tyto data jim prý bohatě stačí na to, aby s vlastním smartphonem zvládli ovládat cizí vůz.

Oba odborníci navíc tvrdí, že podobným způsobem jsou schopni rozluštit také kódy bezklíčového odemykání vozu, kdy majitelé mají klíč v kapse a pouze mačkají tlačítko na klice dveří - vše opět funguje bezdrátově. Vytvořit falešný klíč už ale podle nich není tak jednoduché, jako u chytrého telefonu.

Zabezpečení jakých konkrétních značek bezdrátových systémů pro ovládání vozidel se jim podařilo prolomit, nechtěli výzkumníci s ohledem na bezpečnost uživatelů prozradit, doplnil server Network World.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám