Hlavní obsah

Hackeři dokážou napadnout chytré televizory

Novinky, zgl

Většina nových televizorů již v dnešní době nabízí možnost připojení k internetu, u některých modelů je dokonce možné také instalovat programy. Toho nyní využili i hackeři, kteří se dokážou do takzvaných chytrých televizorů nabourat a ovládnout je na dálku. Na riziko upozornili bezpečnostní experti společnosti Revuin.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kvůli bezpečnostní chybě se hackeři mohou nabourat do chytrých televizorů od společnosti Samsung, které jsou postavené na operačním systému Linux. Takový průnik se expertům již podařilo uskutečnit, s ohledem na bezpečí uživatelů však neuvedli konkrétní postup ani přesné modely.

I když to nemusí být na první pohled tak patrné, hackeři v televizi dokážou napáchat stejně velkou neplechu jako v počítači. Například dokážou na dálku zkopírovat veškerý obsah z připojených externích disků nebo USB flash disků. Řada lidí přitom právě na ně ukládá citlivá osobní data.

Také dokážou na dálku aktivovat mikrofon nebo kameru. Periferie, které měly sloužit k pohodlnému telefonování přes internet, tak rázem umožní útočníkům odposlouchávat místnost, ve které se televizor nachází. Stejně tak mohou získat přihlašovací údaje ze sociálních sítí a dalších účtů, které jsou na přístroji využívány.

Antiviry pro televizory neexistují

Zabezpečení počítačů v dnešní době podceňuje málokdo. U chytrých televizorů se ale lidé nemohou chránit žádným programem, což je podle bezpečnostních expertů alarmující. Na možné nebezpečí upozorňovali již v polovině roku. [celá zpráva]

„Naším cílem bylo zjistit, zda bychom mohli proniknout do set-top boxu, ukradnout osobní údaje zákazníků, používat jejich zaplacené služby, nebo nechat systém zhroutit. Vše se nám povedlo za pár minut,“ uvedl již dříve Roger Grimes pro server PC World s tím, že na testech spolupracoval s dalšími dvěma kolegy.

Podle statistik analytické skupiny NPD Group by měl během čtyř následujících let vzrůst počet TV přístrojů, které mají zabudovaný internetový prohlížeč, v severní Americe i západní Evropě na 100 miliónů přístrojů. Na možné hrozby by tak měli zareagovat i vývojáři softwaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám