Hlavní obsah

Hacker se snažil otrávit vodu na Floridě

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oldsmar

Šerif z floridského města Oldsmar má plné ruce práce s vyšetřováním hackerského útoku na tamní vodárnu. Zatím neznámý hacker se totiž snažil využít vzdálený přístup k tomu, aby otrávil pitnou vodu pro zhruba 15 tisíc obyvatel. Naštěstí se mu to ale nepodařilo. Upozornil na to server Bleeping Computer.

Foto: Profimedia.cz

Vodárna ve městě Oldsmar

Článek

V pandemické době je kybernetická bezpečnost důležitější než kdy dřív, protože řada lidí pracuje na dálku. To byl i případ některých zaměstnanců vodárny ve městě Oldsmar. Lidé ovládali jednotlivé systémy prostřednictvím počítače s operačním systémem Windows 7, na který se připojovali vzdáleně prostřednictvím aplikace TeamViewer.

TeamViewer se skutečně běžně používá i ve firemním prostředí ke vzdálené správě, jeho tvůrci si zakládají na tom, že komunikace je zabezpečena unikátním heslem pro každý stroj, který je generován automaticky. To tedy jinými slovy znamená, že k počítači se na dálku může připojit kdokoliv s aplikací TeamViewer, pokud zná číslo klienta a zmiňované heslo.

Hackeři nemají s nemocnicemi slitování. Útočí častěji a chtějí více peněz

Bezpečnost

Právě v tom byl ale kámen úrazu. Neznámému hackerovi se totiž podařilo tyto údaje také získat, a tak se vzdáleně připojil na zmiňovaný počítač a ovládal jej úplně stejně, jako kdyby u něj v danou chvíli seděl.

Pracovník úpravy vody, který byl tou dobou ve službě přímo ve vodárně, si nejprve myslel, že se k danému stroji přihlásil nějaký jeho nadřízený. Už po pár desítkách sekund mu bylo ale podle nelogických povelů na obrazovce jasné, že je něco v nepořádku. V tu chvíli ale byl již celý stroj neovladatelný. Trvalo dalších několik minut, než získal nad počítačovým systémem kontrolu a začal napravovat vše, co hacker způsobil.

Stonásobná koncentrace louhu

Počítačový pirát se snažil zvýšit dodávku hydroxidu sodného až na stonásobek. Jde v podstatě o louh, který se běžně ve vodárnách používá v malém množství pro snížení kyselosti a minimalizaci těžkých kovů. Ve velké koncentraci je však toxický, může způsobit podráždění či dokonce popáleniny.

To se naštěstí nestalo, neboť svým pohotovým jednáním pracovník údržby nepustil otrávenou vodu vůbec do distribuce. Šerif připomněl, že dodávka vody z vodárny ke koncovým zákazníkům trvá jeden celý den, takže „na zabránění neštěstí bylo dost času“.

Ochránce zákona ale rozhodně nebere útok hackera na lehkou váhu, i proto se nyní již celým případem zabývají agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám