Hlavní obsah

Flash Player má kritickou chybu. Masivně ji zneužívají kyberzločinci

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyberzločinci si opět vzali na mušku oblíbený program Flash Player, který slouží k přehrávání videí na internetu a po celém světě jej používají milióny lidí. Zneužít se přitom snaží chybu, kterou tvůrci ze společnosti Adobe již dávno opravili. Útočníci ale sází na to, že celá řada uživatelů s instalací bezpečnostních aktualizací nijak zvlášť nepospíchá.

Foto: archív tvůrců

Logo Flash Playeru

Článek

Před novou masivní vlnou počítačových útoků varoval český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

„Útočníci využívají zranitelnost na neaktualizovaných systémech Adobe Flash Player k velké phisingové kampani,“ uvedl na dotaz Novinek Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Mohou ovládnout počítač

Podle něj kyberzločinci rozesílají zprávy a pokouší se přimět uživatele, aby stáhli dokument Word. „Když oběť soubor otevře a povolí makra, nakažený soubor se pokusí zneužít chybu u Adobe Flash Player. V případě, že oběť nemá aktuální verzi aplikace, může útočník převzít kontrolu nad nakaženým systémem,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

To jinými slovy znamená, že prostřednictvím chyb mohou kyberzločinci propašovat na cizí počítač prakticky jakýkoli škodlivý kód, případně jej zcela ovládnout na dálku. Mohli by se tak snadno dostat k uloženým datům, případně odchytávat přihlašovací údaje na různé webové služby.

Obrana je přitom velmi jednoduchá – stáhnout nejnovější verzi Flash Playeru, která již trhlinu neobsahuje. To je možné prostřednictvím automatických aktualizací daného programu nebo prostřednictvím stránek společnosti Adobe.

Častý terč útoků

„Společnost Adobe žádá uživatele, aby pravidelně prováděli aktualizace Adobe Flash Playeru a vyhnuli se tak možným útokům, které cílí na neaktuální systémy,“ uzavřel Bašta.

Flash Player používá na celém světě několik stovek miliónů lidí. Právě kvůli velké popularitě se na něj zaměřují kybernetičtí nájezdníci pravidelně. Podle analýzy bezpečnostní společnosti Record Future cílilo osm z deseti nejrozšířenějších hrozeb v roce 2015 právě na tento přehrávač videí.

To je i jeden z hlavních důvodů, proč se společnost Adobe rozhodla Flash Player sprovodit ze světa. Podle dřívějšího oznámení jej bude podporovat už jen dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám