Hlavní obsah

FN v Brně zažívá kybernetický útok, akutní operace se musí vozit jinam

– Brno • Aktualizováno
Právo, Miroslav Homola

Pohotovost nejvyššího stupně má Fakultní nemocnice Brno, největší zdravotnické zařízení Moravy. Na počítačovou síť totiž zaútočil zatím neznámý hacker. Útok na FN Brno zasáhl i její Dětskou nemocnici a porodnici v centru.

Ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba k hackerskému útokuVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Na místě jsou již naši specialisté na kybernetickou kriminalitu. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ potvrdil Právu závažnost útoku Jaroslav Ibehej z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

„Stalo se to v noci ze čtvrtka na pátek, část sítě se zhroutila, všechny počítačejsme odpojili, nemůžeme operovat. V současné době krizi aktuálně řeší operativně svolaný štáb,“ řekl Právu mluvčí FN Brno Pavel Žára. V nemocnici nejdou počítače, v nichž jsou uložena data pacientů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zavřená lékárna brněnské fakultní nemocnice

Jak dále doplnil, pacienti s neodkladnými zákroky, které měly být provedeny v pátek, budou operováni v jiných brněnských nemocnicích.

„Kde a kolik jich bude, se právě rozhoduje,“ sdělil mluvčí.

Vrchol hyenismu

Podle lékařů a zdravotníků je takový útok zvláště v současné napjaté době vrcholem hyenismu a nezodpovědného cynismu.

Nemocnice mimo jiné denně testuje až 20 lidí na koronavirus. V Jihomoravském kraji byli během čtvrtka tři potvrzené případy nákazy koronavirem. Dva lidé jsou v domácí karanténě, jedna žena leží v nemocnici na oddělení kliniky infekčních chorob. O čtvrtém nakaženém v kraji informoval v pátek ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Přehledně: Jak je na tom váš kraj a okres v počtu testovaných a nakažených

Koronavirus

„Je to špatná správa pro všechny,“ uvedla mluvčí další velké nemocnice v Brně Dana Lipovská z Nemocnice u sv. Anny.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Prázdná čekárna před rentgenovým vyšetřením v brněnské fakultní nemocnici.

„Informace o útoku zatím nemáme,  ovšem situace se může  řešit na celostátní  úrovni, řekl Právu policejní mluvčí PČR JMK David Chaloupka.

S kybernetickým útokem se v prosinci potýkala nemocnice v Benešově. Počítačový kryptovirus ochromil tamní provoz, zařízení fungovalo dva týdny v omezeném režimu. Případ vyšetřuje policie, data v nemocnici podle kriminalistů napadl ruský vir Ryuk.

Reklama

Výběr článků

Načítám