Hlavní obsah

Facebook, Twitter i CNN. Terčem obřího kybernetického útoku se staly velké weby

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hned několik velkých světových serverů se v pátek stalo terčem masivního útoku typu DDoS. Kyberzločinci začali webové stránky přetěžovat krátce po 12. hodině středoevropského času. Útok podle serveru Tech Crunch trval několik hodin.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle prvních informací se počítačoví piráti zaměřili například na sociální sítě Twitter a Facebook. Zároveň však pokusy o přetížení byly zaznamenány také na zpravodajských serverech Daily News, CNN i New York Times. Pozornosti kyberzločinců neunikly ani hudební portály Spotify a Soundcloud.

Podle ohlasů uživatelů se přinejmenším tisíce lidí nemohly v průběhu několika hodin na dotčené webové stránky připojit, napsal server RT.com. Prohlížeče jim hlásily, že jsou nedostupné.

Technické problémy, kvůli kterým se někteří uživatelé nemohli připojit, již potvrdili zástupci Spotify na Twitteru

Webové stránky však nebylo možné načíst především v USA. Například evropští uživatelé tak snahy kyberzločinců pravděpodobně ani nezaznamenali.

Pod taktovkou zotročených počítačů

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů, které většinou počítačoví piráti zotročili a mohou je tedy ovládat na dálku, začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Uživatelé se tedy nemusí u serverů obávat toho, že by byla jakkoliv v ohrožení jejich data. Jediné, čeho počítačoví piráti dosáhli, je nedostupnost služeb pro uživatele.

I přesto je ale rozsah DDoS útoku v tomto případě alarmující. Kyberzločincům se totiž podle serveru RT.com podařilo vyřadit z provozu opravdu velké množství počítačů. To nasvědčuje tomu, že útok byl veden s velkou razancí, se kterou se bezpečnostní experti zatím nesetkali.

Podle prvních odhadů tak jde o jeden z nejmasivnějších DDoS útoků v celé historii internetu.

Velké dělo děsí bezpečnostní experty

Kdo za kybernetickým nájezdem stojí, zatím není jasné. Bezpečnostní experti nicméně již několik měsíců před útokem varovali, že Číňané mají k dispozici zbraň přezdívanou Velké dělo. Ta slouží právě k DDoS útokům

Velké dělo by mělo podle dřívějších ohlasů zvládnout s ohledem na svou velikost vyřadit z provozu prakticky libovolný cíl na internetu. [celá zpráva]

Kybernetickým útokům typu DDoS čelily začátkem března roku 2013 také některé tuzemské servery. Směřovány byly nejprve na zpravodajské weby, poté na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů. Bezpečnostní experti v této souvislosti hovořili o největším útoku v historii českého internetu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám