Hlavní obsah

EU by měli v ochraně dat následovat všichni, prohlásil šéf Applu

Brusel

Generální ředitel americké technologické společnosti Apple Tim Cook vítá nová pravidla Evropské unie na ochranu soukromí, známá pod zkratkou GDPR. Zároveň vyzval ostatní země, aby EU následovaly. Varoval přitom, že firmy používají osobní údaje jako zbraň ke zvyšování svých zisků.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook.

Článek

„Touha upřednostňovat zisky před soukromím není ničím novým,“ upozornil Cook na Mezinárodní konferenci komisařů pro ochranu údajů a soukromí (ICDPPC) v Bruselu. „Naše vlastní informace, od běžných až po ty zcela soukromé, jsou proti nám používány jako zbraň,“ prohlásil rovněž. „Je to sledování. A tyto hromady osobních údajů slouží pouze k obohacení firem, které je sbírají,“ dodal.

Nová pravidla ochrany soukromí v EU vstoupila v platnost letos v květnu. GDPR (General Data Protection Regulation) má pomoci hájit práva občanů proti zneužívání jejich osobních dat. Týká se veřejných institucí i firem, které nakládají s osobními údaji jejich klientů či zaměstnanců. Přináší také právo na výmaz poskytnutých osobních údajů z marketingových databází. Firmy bez souhlasu klienta nemohou ani sledovat jeho chování na internetu nebo prodávat či poskytovat zjištěná data dál.

„Je čas, aby vás (Evropskou unii) zbytek světa, včetně mé země, následoval,“ prohlásil Cook. „My v Applu plně podporujeme komplexní federální zákon o ochraně soukromí ve Spojených státech,“ dodal. „Uživatelé by měli vždy vědět, jaká data a za jakým účelem jsou shromažďována,“ upozornil rovněž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám