Hlavní obsah

CSIRT: Dopad největšího kybernetického útoku na české uživatele je minimální

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti ve středu oznámili, že internet na celém světě se zpomaluje kvůli masivnímu DDoS útoku. Dopad na tuzemské uživatele je ale minimální. Na dotaz Novinek to uvedl vedoucí Národního bezpečnostního týmu CSIRT Martin Peterka, který řeší bezpečnostní incidenty v počítačových sítích provozovaných v České republice.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Podle Peterky bezpečnostní tým útok sleduje. „O DDoS útoku na společnost Spamhouse víme. V současné době si nejsme vědomi, že by byl útok veden i z České republiky. Situaci ale ověřujeme a monitorujeme,“ řekl Novinkám vedoucí CSIRTu.

„Jsme ve spojení s evropskou komunitou bezpečnostních týmů, které se této situaci aktuálně věnují, a samozřejmě jsme připraveni pomoci. Pokud by se objevil a potvrdil zdroj útoku v České republice, budeme se tomu intenzivně věnovat,“ podotkl Peterka.

Útok na Spamhouse trvá už týden a je veden nebývale velkou silou. Proti doposud zaznamenaným pokusům o vyřazení serverů z provozu je až šestkrát silnější, což znatelně zahlcuje internetové linky. Uživatelé to mohou zpozorovat u pomalejšího načítání webových stránek i při déle trvajícím stahování souborů po síti.

Útočníci se velmi dobře připravili

Podle bezpečnostního experta University of Surrey Alana Woodwarda se piráti na útok velice dobře připravili. Vyřadit Spamhaus z provozu totiž nezvládne v žádném případě nějaký začátečník. Organizace má totiž podporu mnoha velkých internetových společností a její infrastruktura se skládá z více jak 80 serverů rozmístěných po celém světě.

Vedení Spamhausu prohlásilo, že za útokem stojí nizozemský poskytovatel úložného prostoru Cyberbunker, kterého organizace před časem zařadila do databáze blokovaných webů, protože na internetu distribuuje závadný obsah. Ve snaze vyřadit servery z provozu prý poskytovateli pomáhá „internetové podsvětí z Evropy a Ruska“.

Zástupci Cyberbunkeru se zatím k nařčení nevyjádřili. Již dříve se však nechali slyšet, že Spamhaus zneužívá svou pozici a svévolně reguluje svobodný internet.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám